Як побудувати довіру

Кроки

Метод 1 із 5: Будьте надійні

  • Build Trust Step 1.jpg 1 Робіть те, що говорите. Найважливіший крок у зміцненні довіри – завжди робити те, що ви говорите. Навіть якщо це дрібниця, яку ви скасували або яку не вдалося виконати, вона дасть тріщину у вашій надійності. І таких дрібниць досить, щоб зруйнувати основу відносин.
  • Build Trust Step 11.jpg 2 Стримуйте всі свої обіцянки. Довіра вимагає того, щоб люди могли покластися на вас. Якщо ви дійсно не здатні виконати дане вами обіцянку, будьте досить сміливі, щоб пояснити людині, дивлячись в очі, чому ви більше не можете виконати свою обіцянку. І не залишайте це просто так – дайте нове обіцянку, щоб помиритися з цією людиною.
  • Build Trust Step 14.jpg 3 Не применшуйте значимість обіцянки. Навіть якщо дана обіцянка здається вам малим і незначним, для іншої людини воно може мати набагато більшу значущість, ніж для вас. І якщо ви його не стримаєте, це стане величезним розчаруванням. Усвідомте його важливість перш ніж вирішите порушити обіцянку.
  • Метод 2 із 5: Будьте чесні

  • Build Trust Step 2.jpg 1 Говорите правду. Простіше простого, чи не так? Не завжди. Адже ви часто ловите себе на тому, що іноді брешете, щоб захистити свого друга, коханої людини або навіть батьків.
  • Build Trust Step 10.jpg 2 Говорите від чистого серця. Часто ви брешете, щоб пощадити чиїсь почуття або захистити себе від небажаного відповіді. Знайдіть точку, на якій ви можете зосередитися, вибравши щось хороше. Звертайтеся до цим хорошим обставинами, замість того, щоб обігравати погані новини, або перевірити достовірність, а потім вже звертайтеся до неї. Зосередьтеся на тому, що людина зробила правильно, і чому для нього це має значення. Таким чином, ви зможете пом'якшити удар і дати зрозуміти, що ви не засуджуєте цієї людини або ситуацію, який би не був результат. Крім того, висловіть свою готовність вислухати людину.
    • Наприклад: якщо вам потрібно сказати подрузі, що вона помилилася, доброзичливо поясніть, що пішло не так, неупередженим і не упередженим мовою. Але в той же час зверніть увагу на її сильні сторони, що ви цінуєте її як друга, і, якщо можливо, на те, як вона може виправити ситуацію (тільки не перестарайтеся з радами; можливо, це не те, де ви можете щось порадити). Потім вислухайте уважно її позицію.
    • Може бути приблизно така розмова: «Берил, мені здається, ти дійсно винна перед Джорджем. Він сказав, що більше не хоче тебе бачити. Я чув, що він повинен був сказати... І можу зрозуміти, чому йому огидно те, що ти зробила [сфокусуйте увагу на вчинках, а не на людині, без білої брехні], але це не змінює того, що я розумію тебе. Ти залишаєшся моєю найкращою подругою, дівчиною з неймовірним талантом і чудовим майбутнім. Ти заслуговуєш того, хто дійсно досягне тебе. І я не впевнений, що він відчуває себе надійно поруч з тобою. Будь ласка, поділися зі мною тим, що ти відчуваєш. Я весь в увазі».
  • Build Trust Step 9.jpg 3 Висловіть свої почуття. Люди, які оперують тільки неспростовними фактами, натраплять на холод і байдужість з боку співрозмовника. Поки ви переказуєте факти, як все сталося (по-вашому), без краплі співчуття та розуміння, людина вирішить, ніби ви смакуєте чужу біду. Ми емоційні та раціональні істоти, тому потрібно дотримувати баланс, щоб одне не переважувало інше.
  • Метод 3 із 5: Будьте відкриті

  • Build Trust Step 3.jpg 1 Діліться інформацією. Якщо є шанс бути незрозумілим, не подхватывайте його. Навпаки – діліться інформацією з співрозмовником, показуючи, що вам нема чого приховувати. Щоб краще пояснити це, прочитайте наступний приклад:
    • Приклад того, як можна зруйнувати довіру: «Як пройшла зустріч з адвокатом?» – «Відмінно».
    • Приклад того, як можна зміцнити довіру: «Як пройшла зустріч з адвокатом?» – «Відмінно. День був напруженим, ми розбиралися з документацією і ледве встигли закінчити вчасно. Але ми підписали всі документи, і адвокат сказав, що завтра відправить їх поштою».

      У другому прикладі ви говорите дещо інакше – зустріч пройшла відмінно – але, ділячись інформацією, ви показуєте, що вам нема чого приховувати.
  • Build Trust Step 4.jpg 2 Не опускайте важливі деталі. Цього не можна робити, тому що співрозмовник через низку недомовок може багато чого не зрозуміти. Люди почнуть помічати протиріччя у ваших оповіданнях і вважатимуть вас брехуном, навіть якщо ви не договорили саму малість! Розповідайте людям все, що їм потрібно, або вони не хочуть знати. Якщо ви будете завжди забезпечувати людей достовірною інформацією, вони почнуть вам довіряти.
  • Build Trust Step 5.jpg 3 Якщо у вас є секрети, відкрийте їх. Не змушуйте себе ділитися найпотаємнішими почуттями і секретами, щоб заслужити довіру. Кожен має право на приватне життя. Але якщо ви хочете, щоб вам довіряли, при цьому зберігаючи своє приватне життя, проведіть межу між тим, чим ви можете поділитися, і тим, що ви хочете залишити при собі.
    • Наприклад: «Я не готовий поділитися почуттями про своїй колишній дружині прямо зараз, але можу запевнити – тобі не про що хвилюватися». Це дає співбесідникові можливість довести, що він чуйний і терплячий. Але в першу чергу це дає співрозмовнику почуття надійності. Навіть якщо йому не подобається, коли його не підпускають, він буде знати, що в кінцевому підсумку ви відкриєтеся. Якщо ви будете прикидатися, ніби у вас немає ніяких секретів, це все одно випливає, а друзі почнуть у вас сумніватися.
  • Build Trust Step 6.jpg 4 Не маскуйте правду. Відгалуження «говоріть правду» передбачає, що не можна маскувати істину. Іноді здається, що «перетворення» правди у щось більш приємне для захисту свого его нічим поганим не обернеться. Однак подібні благі наміри не краще брехні. Вони підривають довіру.
    • Наприклад: Людина, яка витратила всі гроші на кредитній карті у ці вихідні, стверджує, ніби втратив її. Втратити кредитку цілком можливо, але ризик того, що правда випливе (або співрозмовник відчує недобре), зруйнує довіру. Тому в будь-якому випадку говоріть правду.
  • Build Trust Step 12.jpg 5 Покажіть, що ви очікуєте взаємної відвертості. Покладіться на людину і продемонструйте, що ви хочете знати всю правду. Недовіра більшою мірою виникає не з-за того, що знають інші, а з-за того, що вони чогось не знають. Не бійтеся задавати питання, наприклад, «Це все чи є щось ще, що мені потрібно знати?» або «У мене таке відчуття, ніби ти щось недоговариваешь. Якщо ти хочеш, щоб я допоміг тобі, мені потрібно знати про все, що сталося». Але будьте обережні – не тисніть і не залякуйте людини. Дайте йому час побути на самоті і подумати стосовно того, чи довіряє він вам.
  • Метод 4 із 5: Зберігайте чужі секрети

  • Build Trust Step 7.jpg 1 Зберігайте таємниці, довірені вам. Ніяких пліток. Не здумайте їх розбовтати кому-небудь. Цим все сказано. Можна довіряти тільки обачним людям, які вміють зберігати секрети і захищають вашу довіру. Якщо ви разболтаете, все повернеться на круги своя, а довірена особа перестане вам довіряти.
    • Деколи ми раскалываемся під тиском, з-за втоми або помутніння розуму. У даному випадку відразу ж зізнайтеся людині, щоб ви обидва, як команда, могли запобігти витоку інформації, а не відчужувалися один від одного.
  • Build Trust Step 8.jpg 2 Якщо ви збрехали, зізнайтеся в цьому. Деколи ви не можете не збрехати. Але постарайтеся зізнатися в цьому як можна скоріше і пояснить свої мотиви. Якщо ви попалися на брехні, не відмовляйтесь. Тому що буде ще одна брехня.
  • Метод 5 із 5: Продемонструйте свою чесність

  • Build Trust Step 13.jpg 1 Виявляйте лояльність. Продемонструйте своє вміння захищати інших і бути на їхньому боці – як в їх присутності, так і у відсутності. Довіра міцнішає, коли людина знає, що ви лояльні до нього.
  • Build Trust Step 15.jpg 2 Будьте компетентні. Досягніть повагу і захоплення оточуючих, виявляючи компетентні міжособистісні навички та/або професійні здібності. Навіть якщо у вас є страх перед товариством або інші подібні проблеми, все одно можна навчитися соціальним навичкам і гарним манерам. Прикладіть всі зусилля, щоб навчитися застосовувати соціальні навички по відношенню до людей, яким ви довіряєте, – так у подальшому ви зможете допомогти іншим людям, які поки що не знають вас досить добре, щоб довіряти.
  • Build Trust Step 16.jpg 3 Наочно покажіть сильну моральну етику. У відносинах вона особливо важлива. Чоловік повинен бути впевнений, що ви не зрадите його, навіть коли ви далеко один від одного. Будьте щирі і віддані.
  • Build Trust Step 17.jpg 4 У складній ситуації займіть нейтральну позицію. Не вибирайте нічию сторону, поки не ознайомитеся з неспростовними фактами.
  • Build Trust Step 18.jpg 5 Будьте об'єктивні і справедливі. Приймаючи рішення або заходи, поміркуйте, як люди сприймуть ваш вибір з точки зору об'єктивності і справедливості.
  • Build Trust Step 19.jpg 6 Не використовуйте подвійні стандарти. Ваші вчинки мають бути послідовними. Послідовність вчинків має пряме відношення до вашої надійності та передбачуваності. Також вона визначає вашу компетенцію і здоровий глузд у складних ситуаціях.
    • Будьте відповідальні за те, що ви говорите, і не перекладайте провину на інших. Якщо ви є лідером у стосунках, зрозумійте головне – лідер завжди бере провину на себе за всю команду, не намагаючись її перекласти на інших людей. Для цього потрібно бути сильним духом, тому починайте зміцнювати себе.
  • Поради

    • Самообман – це теж брехня. Можна переконати себе в тому, що сказане чи зроблене вами було чесним, але об'єктивний погляд на ситуацію скаже протилежне. Якщо ви бачите дійсність по-своєму, то інші можуть інакше трактувати ваші слова і вчинки. Якщо люди вважатимуть, що ваші слова і вчинки ненадійні, довіра буде зруйновано.
    • Якщо ви нікому не довіряєте, запитайте себе чому. Постарайтеся розкрити причини, чому ви не довіряєте людині, і подивіться, чи можете ви прямо, але акуратно сказати йому, щоб він зізнався у брехні або перестав приховувати правду, перш ніж ви відмовитеся від нього. Якщо людина зрозуміє, що ви здатні і готові пробачити його хитрощі, можливо, він зніме маску і відкриє свою справжню сутність.

    Попередження

    • Боягузливі вчинки знищують довіру геть. Якщо ви постійно боїтеся, запитайте себе, на що ви сподіваєтеся, діючи подібним чином? Крім того, задайте собі питання, а чи подобається вам так чинити. Є висока ймовірність того, що вам не подобається. З іншого боку, якщо ви переконані, що тільки так можна завести стосунки, саме час привести в порядок свої соціальні навички і припинити бачити в інших людях ворогів
    • Люди, які постійно руйнують довіру, можуть страждати від психічних розладів, дикої люті або інших подібних захворювань. В даному випадку знайдіть відповідного терапевта, який може надати належну допомогу.
    • Не приховуйте секрети, які пов'язані з порушенням закону або шкодять іншим людям або їх власності). Зверніться за допомогою до відповідних владі, якщо закон був/може бути порушений.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?