Як запобігти опікам від замороження
Кроки
1 Дізнайтеся, з-за чого виникають холодні опіки. Коли ви заморожуєте їжу, молекули води в ній перетворюються в кристали. Якщо одна частина продукту холодніше інший, тоді молекули води з теплої частини сублімуються, перетікають і формують кристали води в більш холодній частині, залишаючи теплу збезводненої.[1] Якщо в їжі є жир (як, наприклад, у м'ясі), висохла частина може почати окислюватися, що змінить в гіршу сторону її смак і аромат.[2] 2 Підтримуйте заморозку на максимально стабільній температурі. Перепади температури створюють різницю між їжею та навколишнім її повітрям, що підвищує кількість випаровуваної води.[3] - Постарайтеся не відкривати морозилку без потреби і не залишайте його надовго відкритою, вдивляючись у крижану безодню.
- Наповніть пластикові контейнери водою і поставте їх у морозилку. Не забудьте залишити воді місце для розширення. Це допоможе стабілізувати температуру в морозилці.
- Не кладіть гарячу їжу відразу в морозилку. Гаряча їжа, що потрапила в морозилку, проводить радикальні зміни в температурі. Спочатку кладіть їжу в холодильник, щоб перед морозилкою вона охолола.
3 Тримайте температуру нижче -18 градусів. Опіки від заморозки виникають тільки тоді, коли температура починає коливатися вище цієї позначки. Скористайтеся термометром для заморозки, щоб переконатися, що ви підтримуєте необхідну температуру. 4 Викладайте їжу тісно. Коли поверхня їжі відкрита для доступу повітря, у молекул води більше шансів сублимироваться і мігрувати. Коли готуєте їжу для морозилки, складайте її так, щоб залишилася відкритою мінімальна площа. - Ви можете помітити, що багато продуктів продається вже в такому вигляді, щоб запобігти опікам від заморожування. Сюди відносяться: товсті запаяні пластикові пакети, товсті міцні пластикові контейнери, придатний для заморожування скло. Також, створити бар'єр від вологи допоможе вам комбінація плівки "для заморозки", і шар товстої алюмінієвої фольги поверх нього.
- Приділіть час того щоб витиснути повітря з пакету: вставити соломинку в пакет і закрийте зіп-лок навколо неї. Висмокчіть все повітря і лише після цього закрийте пакет.
- По мірі заморозки їжа буде розширюватися - не забудьте залишити достатньо місця для цього (інакше контейнер або пакет порветься, підвищивши вірогідність утворення холодних опіків).
- Суп можна зберігати у контейнерах, залишаючи йому достатньо місця для розширення, але рекомендується покривати його шаром плівки, щоб поверхня супу була добре ізольована.
5 Не тримайте їжу в морозилці занадто довго. Чим більше часу їжа проводить в морозилці, тим вище шанс виникнення опіків від заморожування. Коли заморожуєте якийсь продукт, попередньо проведіть невелике інтернет-дослідження про те, як це робити з конкретним продуктом. Напишіть дату "Використати до" і не забудьте з'їсти продукт вчасно. Попередження
- Хоча опіки від заморозки не становлять загрози для здоров'я, їх складно відрізнити від мікробного зараження, тому, ймовірно, краще такі продукти не є.
Джерела і посилання
^ http://www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/freezerburn.html ^ http://www.chow.com/stories/10867 ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Freezer_burn
Рекомендуємо для перегляду