Як зібрати петрушку

Кроки

Частина 1 з 2: Збір листя петрушки

  • Harvest Parsley Step 1.jpg 1 Вибирайте молоді рослини. Молода петрушка найбільш ароматна. Листя можна збирати і петрушки старше одного року, але краще збирати листя петрушки першого року зростання.
  • Harvest Parsley Step 2.jpg 2 Дочекайтеся, поки на стеблах з'явиться за три сегменти листя. Перевірте стебла. Якщо на стеблах є по три або більше пучка листя, вони достатньо дозріли для збору. Не чіпайте стебла з одним або двома сегментами.
    • Більшість рослин петрушки готове до збору через 70 - 90 днів після посадки.[1]
  • Harvest Parsley Step 3.jpg 3 Зрізайте рослина під корінь. Збираючи петрушку, зрізайте зелень під корінь, а не тільки верхівку..
    • Зріз під корінь петрушки стимулює появу більшої кількості нових, більш пишних і врожайних стебел.
  • Harvest Parsley Step 4.jpg 4 Зрізайте листя з зовнішньої частини рослини. Якщо вам знадобилося використовувати тільки кілька маленьких гілочок петрушки, зрізайте їх не всередині рослини, а з зовнішньої його частини.
    • Навіть якщо ви хочете зрізати декількох цілих гілочок на рівні землі, ви повинні зрізати їх із зовнішнього боку, а не у внутрішній частині. Тоді внутрішня частина рослини отримає можливість більш повноцінно розвиватися.
    • Видалення листя з зовнішньої сторони гарантує збір найбільш старих частин рослини, що оберігає їх від побуріння і від занадто довгого перебування на рослині.
    • Збір старих частин рослини дає йому можливість зосередити енергію на виробництві та дозріванні нових пагонів. В результаті маємо більш пишну, більш здорову петрушку.
  • Harvest Parsley Step 5.jpg 5 Збирайте врожай постійно. Петрушка зростає протягом усього сезону, навіть після того, як ви зберете листя. До того ж ви будете мати свіжу петрушку постійно, замість того, щоб зібрати її всю відразу.
    • Петрушка, вирощена на відкритому повітрі, зазвичай залишається яскраво-зеленої до пізньої осені або до початку зими. Як тільки колір починає зникати, істотно зменшується і аромат. Поки цього не сталося, ви можете збирати врожай постійно, не побоюючись зашкодити рослинам або зменшити їх аромат.
  • Harvest Parsley Step 6.jpg 6 В кінці сезону зберіть весь урожай. Якщо ваша петрушка залишиться на вулиці незахищеною, то взимку вона загине. Перш ніж це станеться, зберіть залишився урожай, щоб рослина змогла вирости в наступному році.
    • Петрушка буде рости і взимку, якщо ви поставите її в теплому місці в закритому приміщенні. Рослина повинна отримувати щодня велика кількість сонячного світла, так що помістіть його біля сонячного вікна.[2]
    • Якщо на зиму ви переносите петрушку в закрите приміщення, не збирайте перед цим урожай. Замість цього продовжуйте збирати петрушку по мірі необхідності.
  • Harvest Parsley Step 7.jpg 7 Зберігайте та використовуйте петрушку по мірі своїх потреб. Петрушку краще всього використовувати свіжою. Її можна зберігати протягом декількох місяців, але якщо ви її висушіть, аромат буде не таким сильним.
    • Якщо ви зрізуєте невелику кількість листів за один раз, рекомендується використовувати петрушку негайно. Якщо ви зрізуєте більше, ніж можете використати за один раз, загорніть листя у вологе паперовий рушник і зберігайте в холодильнику протягом максимум двох днів.[3]
    • Аналогічним чином ви можете покласти гілочки петрушки в воду і зберігати їх в холодильнику протягом максимум семи днів.
    • Якщо ви хочете зберігати петрушку тривалий час, кращим рішенням буде її заморожування.[4] Це можна зробити багатьма способами, але один з найлегших - розрізати листя на невеликі шматочки і помістити їх в лотки для кубиків льоду. Потім залити невеликою кількістю води і заморозити, як звичайний лід. Якщо треба використовувати петрушку, розтопіть кубик з петрушкою, злийте воду і додайте петрушку в блюдо. Врахуйте, що заморожена петрушка збереже свій аромат, але втратить пружність.
    • Ви можете висушити петрушку, вішаючи цілі гілочки вниз головою в добре провітрюваному, темному і теплому приміщенні. Вона повинна висохнути через тиждень або два, потім потрібно розкришити листя і зберігати їх в повітронепроникному пакеті або контейнері.
  • Частина 2 з 2: Збір насіння петрушки

  • Harvest Parsley Step 8.jpg 1 Дочекайтеся другого року зростання. Петрушка не дає насіння протягом першого року. Якщо ви плануєте зібрати врожай насіння, то ви повинні будете вирощувати рослину другого року життя.[5]
    • Петрушка - дворічна рослина. Як правило, рослини петрушки живуть два роки, і в кінці життєвого циклу цвітуть і утворюють насіння.
    • Для отримання максимального врожаю насіння рекомендується видалити мають дефектні або слабкі дворічні рослини в кінці першого сезону. Тоді запилення відбудеться між самими здоровими рослинами, насіння будуть якісними.
    • При збиранні та зберіганні врожаю насіння постарайтеся відокремити ті насіння, які дозріли раніше, від тих, які дозріли пізніше в цьому сезоні. Треба віддавати перевагу тим насінню, які дозріли раніше.
  • Harvest Parsley Step 9.jpg 2 Збирайте насіння, коли вони стають темними. Щоб зібрати всі насіннєві шапки, дочекайтеся, поки більшість насіння не стане темно-коричневим. Якщо ви зберете насіння трохи раніше, вони згодом будуть погано проростати.
    • Насіння петрушки проходять три основні стадії. Відразу ж після закінчення цвітіння з'являються насіння світло-зеленого або яскраво-зеленого кольору. Жовтувато-коричневий відтінок вони набувають на другій стадії дозрівання, а на завершальній стадії стають коричневого або іншого темного кольору.
  • Harvest Parsley Step 10.jpg 3 Зрізайте насіннєві шапки. Робіть зріз прямо під насіннєвий шапкою. Затисніть стебло трохи нижче насіннєвий шапки великим і вказівним пальцями. Зріжте стебло трохи нижче пальців.
    • Збирайте насіннєві шапки обережно, якомога менше їх струшуючи. При струшуванні насіння можуть розсіятися. А так як вони досить дрібні, то, швидше за все, ви їх вже не зберете.
  • Harvest Parsley Step 11.jpg 4 Легенько струсніть. Обережно струшуючи насіннєві шапки в паперовому пакеті, ви легко і швидко отримаєте більшість зрілих насіння.
    • Ви можете також злегка постукати або протягнути насіння по щільному шматку матерії або пластикової плівки.
    • Струшуйте або видаліть насіння обережними рухами. Якщо ви застосуєте занадто багато сили, насіння можуть розлетітися.
  • Harvest Parsley Step 12.jpg 5 Дайте дозріти залишилися насінню. Якщо якийсь не дозрів насіння все ще залишається в насіннєвих шапках, ви можете дати їм дозріти, помістивши зрізану насіннєву шапку на сонці на декількох днів.
    • Щоб дозріло більше насіння, зрізані стебла розкладають на пластикових аркушах або щільних шматках тканини і поміщають на пряме сонячне світло в закритому приміщенні. Розкладіть стебла петрушки по одному, тонким шаром, поки вони сохнуть.
    • Не дозрілі насіння повинні дозріти протягом двох днів.
    • Тримайте насіння в закритому приміщенні, поки вони сохнуть. Якщо ви сушіть насіння на відкритому повітрі, птиці або інші дрібні тварини можуть дістатися до них.
  • Harvest Parsley Step 13.jpg 6 Прийміть до уваги можливість поетапного збору насіння. [6] Якщо в насіннєвий шапці одні насіння дозрівають швидше, ніж інші, ви можете зібрати їх, просто відщипуючи двома пальцями - вказівним і великим.
    • Рослини петрушки мають тенденцію досягати зрілості з неоднаковою швидкістю. Деякі насіння можуть бути повністю готові до збору на три тижні раніше, ніж інші, навіть якщо вони знаходяться на одній і тій же насіннєвий шапці.
    • Будьте обережні при отщипывании насіння. Сила, яку ви докладаєте, щоб відщипнути окремі насіння, може викликати різке відхилення стебла, і якщо на рослині дуже багато зрілих насіння, в результаті такого різкого коливання вони відірвуться і відлетять. Тому рекомендується відщипувати окремі насіння лише тоді, коли більшість насіння ще не дозріло для збору.
  • Harvest Parsley Step 14.jpg 7 Висушіть насіння. Насіння повинні сохнути протягом приблизно 10 - 14 днів, перед тим, як ви покладете їх на зберігання і будете згодом використовувати.
    • Сушіть насіння, розклавши їх в один шар на деко з невисокими бортиками і розмістивши в теплому, сухому місці.
    • Перевертайте і перемішуйте насіння кожен день, щоб вони висихали рівномірно.
    • Насіння повинні повністю висохнути перед закладкою на зберігання.
    • Зберігайте висушені насіння в повітронепроникних поліетиленових пакетах або контейнерах. До посадки тримайте їх прохолодному, сухому і темному місці.
  • Що вам знадобиться

    Для збору листя петрушки

    • Кухонні ножиці
    • Паперові рушники (на розсуд)
    • Ємність з водою (за бажанням)
    • Лотки для кубиків льоду (на розсуд)
    • Мотузка (на розсуд)
    • Повітронепроникний поліетиленовий пакет або контейнер

    Для збору насіння петрушки

    • Кухонні ножиці
    • Паперовий пакет, шматок пластику або щільної тканини
    • Деко з невисокими бортиками
    • Повітронепроникний поліетиленовий пакет або контейнер

    Джерела і посилання

  • ^ http://veggieharvest.com/herbs/parsley.html
  • ^ http://www.almanac.com/plant/parsley
  • ^ http://www.hobbyfarms.com/hobby-farms-videos/harvest-parsley.aspx
  • ^ http://www.homegrown.org/forum/topics/harvesting-herbs-101-basil-chives-cilantro-coriander-mint-parsley
  • ^ http://www.ourherbgarden.com/parsley.html
  • ^ http://www.urbanorganicgardener.com/2011/10/harvesting-parsley-seeds-a-simple-how-to/


  • Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?