Як доглядати за будинковим гекконом

Кроки

  • Care for a House Gecko Step 1 Version 5.jpg 1 Будиночок для гекона. Одному геккону буде достатньо 20-40 літрового тераріуму. Якщо ви хочете тримати декількох будинкових геконів разом, вам потрібно додавати по додаткових 20 літрів на кожного гекона. Наприклад, для двох геконів потрібно тераріум об'ємом 40 літрів, для трьох – 60 л, на чотирьох геконів – 80 літрів і так далі. Ніколи не ставте в один резервуар більше одного самця, інакше вони почнуть битися. Оскільки гекон – деревна рептилія, висота тераріуму набагато важливіше ширини. Ваш тераріум повинен мати надійну кришку, оскільки гекон здатний пробратися навіть крізь маленький отвір.
  • Care for a House Gecko Step 2 Version 5.jpg 2 Обігрів/Освітлення. Для життя рептилій тепло має першорядне значення; якщо рептилія не буде отримувати достатньої кількості тепла, вона стане млявою, і, врешті-решт, захворіє і помре від інфекції верхніх дихальних шляхів. При надмірному теплі рептилія може перегрітися, теж захворіти і померти. Як ви вже зрозуміли, тепло відіграє критичну роль у житті рептилії, і при неправильному обігріві гекон може захворіти або ще гірше. Будиночок вашого гекона повинен мати температуру в 29-32 градуси на теплій стороні, і 25-27 градусів на холодною. Вночі температура повинна залишатися в межах 25-27 градусів. Переконайтеся, що правильно організували холодну і теплу частини тераріуму – це допоможе вашому вихованцеві регулювати свою температуру. Відповідна температура може бути забезпечена за допомогою маленької нагрівальної лампи низької потужності на одному кінці тераріуму. Ви також можете помістити нагрівальний елемент під дно тераріуму або біля стінки. Ніколи не використовуйте нагрівальні камені. Це – застаріле рішення, яке, до того ж, може завдати геконам серйозні опіки, а інколи призвести до смерті вихованця. Синю лампу можна використовувати для контролю температури вночі. Немає потреби забезпечувати будиночок гекона джерелом ультрафіолетового випромінювання, оскільки вони є нічними тваринами, але деякі люди стверджують, що незначні зміни воно все ж таки дає.
  • Care for a House Gecko Step 3 Version 5.jpg 3 В якості субстрату (підстилки) слід брати кокосове волокно, – воно допомагає підтримувати необхідну вологість. Шар субстрату повинен бути не менш 7,5 см, тому що для яєць гекони зазвичай риють невеликі поглиблення. Використовуйте також спеціальний субстрат для тераріуму або субстрат, збагачений кальцієм – якщо гекон випадково з'їсть трохи під час полювання, у нього не буде проблем з тим, щоб переварити його. Додайте сюди трохи кокосових волокон або пальмової лушпиння, щоб вирішити завдання на підтримання вологості.
  • Care for a House Gecko Step 4 Version 5.jpg 4 Наступне, що вам потрібно зробити – організувати укриття. Гекони – нічні тварини, вдень їм потрібно темне місце для сну. Тут є два шляхи: перший – рішення, яке пропонують зоомагазини, другий – дешевий варіант. Рішення зоомагазину – купити готове укриття (маленький будиночок). Дешевий варіант – зробити будиночок самостійно; найчастіше це означає невеликий контейнер з отвором в ньому. Не забудьте також організувати два укриття, – на холодній стороні тераріуму, і теплою. Якщо ви тримаєте в одному тераріумі кілька особин, не забудьте зробити відповідно по два укриття на кожного гекона. Ви також можете помістити в тераріум штучне витка рослина (воно буде підтримувати вологість, по ньому гекони зможуть лазити і ховатися в ньому).
  • Care for a House Gecko Step 5 Version 5.jpg 5 Вологість/Місце для линьки. Деякі будинкові гекони є тропічними видами, а тому потребують вологого середовища, а саме – 70-90% відносної вологості. Цього можна домогтися за допомогою пляшки з розпилювачем або автоматичного обприскувача в поєднанні з раніше згаданих субстратом. Будинкові гекони, поширені на південно-заході США (Hemidactylus turcicus), звикли до більш низької вологості, а тому їм досить того рівня, який забезпечує субстрат сам по собі. Якщо використовуєте пляшку з розпилювачем, переконайтеся, що у неї ніколи не наливали хімікати. Вам також знадобиться вологе укриття для линьки, – у невеликого контейнера прорізається вхід, поміщається всередину торф'яний мох і обприскувач. Це необхідно геккону на час линьки, і також дозволяє контролювати рівень вологості. Для рептилій не існує яких-небудь норм у частоті линьки, але відомо, що з віком будинкові гекони починають линяти рідше.
  • Care for a House Gecko Step 6 Version 5.jpg 6 Виберіть свого домовика гекона. Вибираючи гекона, переконайтеся, що він здоровий і активний. Упевніться, що він/вона регулярно їсть, регулярно і нормально випорожнюється. Переконайтеся, що гекон не проявляє ознак сонливості або слабкості.
  • Care for a House Gecko Step 7 Version 5.jpg 7 Годування/Харчування. У перший день переїзду гекона у ваш будинок годувати його не обов'язково, – навряд чи він стане їсти. Головне правило у виборі їжі для будинкового гекона – якщо видобуток більше його відстань між очима, значить, вона занадто велика для нього. Новонароджені гекони відмінно їдять ледь вилупилися цвіркунів (так звані шпилькові голівки"), фруктових мушок і маленьких борошняних черв'яків. Дорослого гекона необхідно годувати раз на два дні двома цвіркунами або близько того. Уникайте борошняних хробаків, – в них менше корисних речовин порівняно з цвіркунами і тарганами, до того ж, вони швидко перероджуються в чорних жуків. Хітозан, що становить їх екзоскелет, погано перетравлюється, особливо це стосується новонароджених геконів. Зазвичай гекони не п'ють зі стоячої води, саме тому вам потрібно буде кропити стінки тераріуму дистильованою водою або водою зворотного осмосу, щоб вихованці мали можливість злизувати краплі зі стінок тераріуму та інших, що знаходяться в ньому предметів.
  • Care for a House Gecko Step 8 Version 5.jpg 8 Розміри/Тривалість життя. Будинкові гекони виростають до 7-18 див. Тривалість їх життя коливається від 3 до 10 років.
  • Care for a House Gecko Step 9 Version 5.jpg 9 чи Варто брати гекона на руки? Брати гекона на руки не рекомендується – це може викликати у нього стрес, змусити скинути хвіст (хоча потім він і виросте назад). Брати на руки вихованця варто лише в тому випадку, якщо вам необхідно почистити тераріум. Як і у випадку з будь рептилією, вам слід мити руки і до і після контакту – на вашій шкірі можуть бути бактерії, через який гекон може захворіти.
  • Поради

    • Вам не варто брати гекона за шию і живіт.
    • Парування/Інкубація яєць. Будинкові гекони, як і більшість інших геконів, дуже гарні в спілкуванні один з одним. Деякі види видають короткий заклик до спаровування, який настільки легкий, що його не чути навіть з сусідньої кімнати. Цей шлюбний поклик видають тільки самці. Самки будинкових геконів зазвичай відкладають по 1-3 яйця (на одну кладку) у твердій шкаралупі. Період дозрівання триває 60-120 днів. Відклавши яйця, самка зовсім забуває про них. Яйця можна пересувати – це не заподіє зародкам нікого шкоди. Зрозуміло, для виведення яєць краще використовувати інкубатор. Тим не менш, ви можете залишити яйця там же, де вони і були відкладені. Самка вже вибрала місце для них, в якому їм буде безпечно, і де їм забезпечений необхідний температурний режим, сприяє їх розвитку та подальшого народження. Якщо ви вирішите інкубувати яйця окремо, необхідні умови для них ви можете створити наступним чином: до половини наповніть харчової пластиковий контейнер кокосовим волокном, вермікулітом і т. д. Зробіть отвір в стінці або кришці контейнера, щоб гекон міг заповзати і повзти, коли забажає. Потім вам необхідно рясно зволожити субстрат – гекон спробує відкласти яйця у вологе середовище. Тепер поставте контейнер у тераріум, а якщо самка вже відклала яйця, помістіть їх в цей інкубатор. Після того, як ви перенесли яйця в інкубатор, поставте його в тепле місце з постійними умовами середовища і температурою в 26 градусів.
    • Вам не слід тримати гекона під білими лампами, – це викликає у них стрес, і робить геконів більш уразливими до захворювання.

    Попередження

    • Якщо ви візьметеся за хвіст гекона, стиснете або потягніть за нього, рептилія відкине його. Хвіст відросте і буде схожий на старий.

    Що вам знадобиться

    • Домовик гекон (Hemidactylus frenatus або Hemidactylus turcicus)
    • Тераріум і надійний екран-кришка зверху
    • Кокосове волокно
    • Температурна/волога клітка
    • Укриття
    • Пляшка з розпилювачем або автоматичний розбризкувач
    • Дистильована вода або вода зворотного осмосу
    • Таргани
    • Цвіркуни
    • Борошняні черв'яки
    • Нагріваюча лампа або підкладка


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?