Як навчитися відмовляти

Кроки

Метод 1 з 2: Принципи

  • Say No Step 1 Version 2.jpg 1 Зрозумійте, коли треба сказати "ні". Знаєте, дворічні діти дуже часто говорять "ні". Але з ними все зрозуміло - вони тільки-но дізналися, що таке взагалі буває, і слово "ні" для них - це весело. Дворічних дітей часто вважають егоїстичними і безтурботними, але все ж дещо в їх поведінці корисно для будь-якого дорослого, який бажає навчитися відмовляти. Що саме? Те, що говорити "ні" - нормально. Зрозуміло, що дорослі, на відміну від дітей, розуміють, коли можна відмовляти, а коли не можна.
    • Відмовлятися, коли вам просто чогось не хочеться, - це нормально - аби це не позначилося на вашій навчанні або роботі. Немає нічого поганого в тому, щоб відмовитися від чогось і витратити час на себе.
    • Відмовлятися тоді, коли у вас просто немає на що-то часу, теж цілком нормально. Багато людей просто не здогадуються, як часом складно вирвати із щільного графіка годину-другу на якесь стороннє заняття. Втім, деякі люди все ж знають про таке... але все одно просять про щось своє. Так, на всякий випадок.
    • Відмовлятися, щоб не потрапити в некомфортну для себе ситуацію, теж можна і потрібно. Виходити з зони комфорту тільки заради того, щоб потурати бажанням оточуючих, не зобов'язаний ніхто... ну, тільки якщо ви не військовослужбовець, якому не можна порушувати присягу.
    • Відмовлятися, коли вас просять щось купити, теж можна.
  • Say No Step 2 Version 2.jpg 2 Дізнайтеся, чому відмовлятися складно. Завжди є безліч конкретних причин, з яких людині може бути складно відмовити іншим. Найчастіше люди не відмовляють з-за страху перед наслідками відмови. Знову ж, думати про наслідки - це природно і правильно. Тим не менш, важливо зрозуміти дві речі: по-перше, переживання не змінять нічого, по-друге, переживання не повинні заважати вам діяти в своїх інтересах.
    • Чому б саме ви не боялися сказати "ні", в основі лежить страх перед наслідками. Що зроблять люди? Що вони скажуть? Що подумають? Не пропустіть ви щось важливе для себе? Визнайте той факт, що ви не відмовляєтеся саме із-за страху, а потім прийміть інший факт - що страх нічого не змінить і нічому не допоможе.
  • Say No Step 3 Version 2.jpg 3 Прийміть свою силу і важливість. Як шматочок пазла, ви - важлива частина навколишнього "антропосистемы". Без вас вона була б неповною. Це твердження навіть не твердження, а факт, який справедливий завжди і для всіх, як для затятих екстравертів з тисячами друзів, так і для досвідчених сичів-домосідів, місяцями не залишають вдома. Більш того, з першого факту випливає другий - ваші рішення впливають на навколишнє вас систему певний вплив. Відповідно, ваш борг - приймати рішення щирі. Так буде краще для всіх.
    • Страх перед наслідками відмови - це симптом більш серйозної проблеми, а саме страху, що ви ніяк не можете вплинути на оточуючих. Але це лікується просто, достатньо визнати і прийняти той факт, що у вас є всі сили для того, щоб впливати на людей навколо себе, причому незалежно від сказаного або зробленого.
  • Say No Step 4 Version 2.jpg 4 Прийміть той факт, що всі люди однакові. З одного боку, звичайно, люди сильно відрізняються один від одного - характером, думками, відносинами і т. д. Тим не менш, є у них і дещо загальне. Всі люди - гвинтики однієї великої машини під назвою "людське суспільство". І ви в тому числі. Це факт, сперечатися з яким безглуздо. Відповідно, єдиним розумним вибором буде надходити так, щоб бути щасливим. Не варто думати, ніби у вас є величезний запас впливу на людей, якого немає більше ні в кого в світі. Всі куди тривиальнее: відмовившись, ви лише скористаєтеся тим самим механізмом, яким щодня користуються мільйони людей по всьому світу. А вже те, як вони на ваш відмова відреагують - це вже їх складності, не ваші.
    • У вас є повне право визначити для себе межі допустимого. Самі посудіть, ваші друзі кажуть "ні"? Кажуть. Люди продовжують спілкуватися з ними? Продовжують. По правді сказати, якщо ви будете сильніше турбуватися про себе, то ненавидіти вас за це не стануть. Ненавидіти вас будуть тільки тоді, коли ви почнете спілкуватися з оточуючими вас людьми як з покидьками. При цьому, само собою, слово "ні" не є проявом переваги - навпаки, це прояв взаємної поваги.
  • Say No Step 5 Version 2.jpg 5 Зрозумійте, що відмова не є чимось жорстоким. Сам по собі відмова абсолютно нейтральний. Грубим, злим, що викликає відмову стає в наших очах тоді, коли людина відмовляє нам грубо, зло або зухвало. А адже відмовлятися можна і цілком спокійно і навіть ввічливо! Відповідно, немає сенсу боятися про те, що відмова завдасть удар по вашій репутації, якщо відмовляти людям, думаючи про те, як ви це робите.
    • Іншими словами, варто запам'ятати дві речі: відмовляти - це нормально, ввічливо відмовляти - це правильно.
  • Метод 2 з 2: Способи

  • Say No Step 6.jpg 1 Мотивуйте свою відмову. Найпростіший спосіб відмовитися і не зіпсувати при цьому нічиє настрій на день вперед - сказати "ні" і мотивувати свою відмову. При цьому, всупереч поширеній думці, підійде будь-який мотив. Навіть якщо вам здається, що ваша причина недостатньо вагома - не треба придумувати щось інше. Якщо вам просто не хочеться брати не себе якесь зобов'язання - це вже достатня причина і крапка.
    • Приміром, вас запрошують на побачення, а вам не хочеться. Що треба сказати? “Дякую, але ні. Ти мені як друг, не більше". І все, це вже скаже людині, що шансів у нього/неї немає. Повірте, не варто вигадувати якісь інші причини. І не забувайте, що відмовляти треба ввічливо.
    • Є всі шанси, що ваша справжня причина здасться людині дурною або навіть несуттєвою. Наприклад, відмови, мотивовані "ні, я додому, спати" або "просто не хочеться" може зрозуміти і прийняти далеко не кожна людина. Якщо така ситуація сталася, просто згадайте, що це реакція іншої людини - це вже не ваша проблема. Головне, будьте ввічливі.
    • Це той самий спосіб, яким слід користуватися частіше. Чесність і прямота вашої репутації зіграють лише на користь, будьте впевнені. Якщо вам складно відмовлятися із-за негативного дитячого досвіду (скажімо, цькування у школі), то ви будете здивовані тим, наскільки мало зачіпає нормальних людей відмову.
  • Say No Step 7.jpg 2 Зробіть зустрічну пропозицію. Часом буває так, що треба відмовитися, але це ще не означає, що пропозиція вам не цікаво! Наприклад, ви працюєте на вихідних, а друг просить вас допомогти йому з переїздом. Ви б хотіли допомогти, але не можете. В такому разі можна зробити зустрічну пропозицію - на своїх умовах. Запропонуйте свою допомогу, скажімо, тільки на пару годин, або запропонуйте прийти на наступний день і допомогти залишилося доробити.
    • Зустрічні пропозиції є менш зобов'язуючими і, в той же час, іншими зобов'язаннями. Використовувати їх треба тоді, коли ви не хочете відмовляти, але, через сторонніх причин, які ви не в силах змінити, треба. Крім того, зустрічні пропозиції міцно допоможуть тим, хто і радий би відмовитися, але не хотів би відмовлятися від усього повністю.
  • Say No Step 8.jpg 3 Запропонуйте зробити ще спробу, але вже пізніше. Наприклад, якщо продавець наполегливо пропонує вам купити товар чи послугу, важливо думати не про його, а про свою кишеню. Відмовляйте впевнено і чітко, але, щоб підсолодити пілюлю, пообіцяйте, що ще подумаєте про купівлю. І не переживайте, якщо в результаті ви так нічого і не купите - трохи брехні ще нікому не шкодило... сильно.
    • Наприклад, щоб ввічливо показати продавцю, що варто шукати собі іншу мету, ввічливо скажіть йому що-то на кшталт "Дякую, зараз не треба", і пообіцяйте запам'ятати його пропозицію - так, на всякий випадок.
    • Звичайно, цей варіант не підходить для тих випадків, коли ви виносите рішення, а вас запитують, яким це рішення буде. Так, пропонувати зробити ще одну спробу буде зайве в таких ситуаціях, коли ви - роботодавець, і вас запитують, наймете ви того чи іншого претендента, або, наприклад, коли вас запрошують на побачення. У таких випадках краще просто відмовитися і мотивувати відмову. Жорсткувато, звичайно, але зате і помилкових надій не дає.
  • Say No Step 9.jpg 4 Будьте скромні. Коли вас просять взяти на свої плечі занадто вже велику відповідальність, використовуйте скромність як перевага. Впевнено відмовтеся від пропозиції, скажіть, що ви - не найкращий кандидат для такої роботи. Далі можна просто відмовитися, а можна продовжувати розвивати тему нестачі необхідних для виконання роботи навичок і умінь - все залежить від того, про що вас просять і про те, яка у вас склалася репутація.
    • Якщо ви просто не хочете брати на себе зайву відповідальність, то так і скажіть.
    • Якщо прохання звучить інтригуюче, але ви впевнені, що не потягнете - іупирайте на недолік знань. Головне, не перегніть палицю - ви ж не хочете опинитися наодинці з почуттям невпевненості у власних силах?
  • Say No Step 10.jpg 5 На проблемні прохання відповідайте різкою відмовою. Так, бути ввічливим - це найкраще, але іноді вашу ввічливість будуть приймати за слабкість. Відповідно, якщо хтось і намагається змусити вас погодитися, висміює ваш мотив і вимагає порозумітися, то тут вже треба б поставити хама на місце. В наступний раз, коли ця людина звернеться до вас з проханням зробити те, що ви не хочете, відповідайте йому твердими "не хочу" чи "не буду". І все, більше йому знати нічого не треба. Попросять порозумітися? Запитаєте, що саме в слові "ні" йому треба пояснити.
    • Так, це розсердить того, кому ви відмовляєте. Втім, у тих рідкісних випадках, коли такий спосіб відмови все ж таки буде мати місце бути, в цьому немає нічого страшного. Так, бути різким непросто, але іноді це просто необхідно.
    • Одне лише те, що на вас розсердяться, ще не означає, що дружбі кінець. Тим не менш, використовувати цей спосіб треба лише тоді, коли всі інші варіанти випробувані, але нічого вже не допомагає.
  • Поради

    • Будьте позитивні і добрі, коли відмовляєте. Це справа нехитра і корисне, так як дає людям зрозуміти, що ваша відмова не викликаний тим, що ви на них образились або щось в цьому дусі.
    • Якщо ви відмовилися в ситуації, коли відмовляти - значить поставити здоров'я під загрозу, треба б звернутися за допомогою влади, причому як можна швидше. Використовуйте свій здоровий глузд, щоб дожити до прибуття допомоги в цілості й схоронності, але не затягуйте з закликом про допомогу. Пам'ятайте, що допомога прийде до кожного - в особі друзів, рідні, поліції, працівників відповідних служб і т. д. Не забувайте про це.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?