Як перестати бути контролюючим

Кроки

  • Stop Being Controlling Step 1.jpg 1 Постарайтеся зрозуміти, чому ви так себе ведете: сильна потреба контролювати у відносинах зростає з невпевненості в собі і в партнері. У контролюючих людей часто спостерігається брак самоповаги до себе, і вони відчувають страх того, що не представляють цінності для інших, тому що вважають себе негідними любові.
  • Stop Being Controlling Step 2.jpg 2 Варто пам'ятати, що низька самооцінка може ховатися за упевненим і авторитетним (як здається зі сторони) поведінкою. Пошукайте ознаки созависимого поведінки у себе і вашого близького. Контролююча поведінка часто спостерігається у співзалежних людей (люди, які дуже турбуються і стають нав'язливими або маніпулятивними) як результат колишніх душевних ран, дисфункціональних відносин і травми.
  • Stop Being Controlling Step 3.jpg 3 Не картайте себе. Люди міняються! Це гарна новина. Психологічні консультації можуть дати бажаних перспектив у зміні поведінки. Почніть з того, що спробуйте визначити свої власні глибокі страхи. Чого ви боїтеся? Напишіть список. Запишіть все, що приходить в голову, поставтеся до цього як до важливої справи (наприклад: мій дорослий дитина буде невдачею, і ніколи не полюбить мене, або я закінчу свої дні в притулку для бідних, якщо дозволю своєму чоловікові оплачувати рахунки).
  • Stop Being Controlling Step 4.jpg 4 Розбирайте по одному пункту за раз, ідеально – з підтримкою хорошого друга чи консультанта. Вони бачать те ж, що і ви? Попросіть їх дати вам чесну і відверту відповідь на те, що вони бачать, і обговоріть це. По-справжньому слухайте. Ви можете почути речі, повністю відрізняються від вашого бачення.
  • Stop Being Controlling Step 5.jpg 5 Будьте чесні з собою: єдина людина, чиє поводження ви можете контролювати – ви сам, а коли ви намагаєтеся контролювати когось ще, як правило, ви отримуєте негативну зворотну реакцію. Поважайте свої кордони і межі близької вам людини. Це справа кожного – робити так, що він вважає за потрібне, і ваше дозвіл для цього не потрібно.
  • Stop Being Controlling Step 6.jpg 6 Ведення журналу може бути корисним інструментом у виявленні складових елементів, які запускають контролює поведінку, а також, у визначенні реакції, яку поведінка провокує.
  • Stop Being Controlling Step 7.jpg 7 Дозвольте собі бути емоційно вразливим, і поважайте емоційну вразливість близької вам людини. Звертайтеся м'яко і з собою і з іншими, поважайте потреба іншої людини приймати за себе рішення самостійно, і вашу потребу вирішувати за себе.
  • Stop Being Controlling Step 8.jpg 8 Не дозволяйте іншим контролювати вас або маніпулювати вами. Якщо ви відчуваєте, що вами контролюють, це може бути тому, що тепер, коли ви в курсі про свою поведінку, ви можете бути трохи пасивні. Будьте рішучими і витримуйте свої кордони. Дотримуйтеся своїх рішень. Якщо ви виявите, що вами маніпулюють, є ймовірність, що ви возмутитесь і повернетеся до старої поведінки.
  • Stop Being Controlling Step 9.jpg 9 Записуйте свої перемоги. В журналі, по електронній пошті або просто в пам'яті записуйте ситуації, в яких ви не намагалися контролювати, і вони вирішилися добре; записуйте ваші перемоги і згадуйте їх, коли відчуєте потребу контролювати. Пам'ятаєте, як зупинилися і не дозволили собі набрати номер і подзвонити? Це була перемога! Пам'ятаєте, коли ви не стали вдаватися до образ і відступили назад, і потім людина прийшла і вибачився? І це була перемога! Пам'ятайте, що контролюючі люди лякають, а ви ж не хочете всіх навколо розполохати. Правда в тому, що якщо ви схильні до контрольованої поведінки, значить, ви просто хочете любові і того, щоб вона тривала як можна довше. Наш природний інстинкт говорить нам вхопитися міцніше і не відпускати, але це перетворює нас у нужденних... Підіть проти інстинкту і відпустіть. Ви побачите, що багато речей звертається до кращого, якщо просто відпустити їх.
  • Поради

    • Пам'ятайте про те, що життя прекрасне. Будьте вдячні за те благословення, яке ви маєте. Ви будете менше боятися втратити і менше намагатися контролювати, коли будете до всього ставитися з вдячністю.
    • Боріться за себе. Не намагайтеся прибрати лише зовнішні прояви вашого контролюючого поведінки, змінювати саму суть; робіть це для самого себе. Прийміть той факт, що ви не можете контролювати ситуацію або людини; лише самого себе.
    • Життя приємніше, ніж ви її робите. Коли хтось став одержимим вами або шалено в вас закохався, і вам нічого не потрібно для цього робити, от краще почуття! Вчитися насолоджуватися собою і любити себе – чудове подорож.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?