Як перевіритися на цукровий діабет

Кроки

  • Test for Diabetes Step 1.jpg 1 Визначте, чи є у вас схильність до діабету, дізнатися про це допоможуть фактори ризику та симптоми даного захворювання. Більшість з цих чинників ризику та симптомів частіше зустрічаються у людей у віці після 45 років, однак люди, що мають надлишкову вагу до 40 років, також входять у групу ризику. Це ж відноситься і до підлітків, що страждають ожирінням. Крім того, якщо у вашій родині є родичі, які хворі на цукровий діабет, ви повинні регулярно контролювати цукор в крові.
    • Фактори ризику розвитку діабету 2 типу: вік 45 років і старше, наявність діабету 2 типу у найближчих родичів, малорухливий спосіб життя, артеріальна гіпертензія — показники артеріального тиску 140/90 мм рт. ст. і вище незалежно від того, приймає препарати, що знижують артеріальний кров'яний тиск, чи ні; серцево-судинні захворювання, підвищення рівня тригліцеридів у крові ?2,82 ммоль/л і зниження рівня ліпопротеїдів високої щільності ?0,9 ммоль/л. Жінки, у яких спостерігався гестаційний діабет під час вагітності, надалі більш схильні до розвитку діабету 2 типу, а також жінки, які народили дитину вагою понад 4 кг
    • Тип 1 (ювенільний) діабет зазвичай діагностується у дітей і підлітків, і може розвинутися протягом всього декількох тижнів, на відміну від 2-го типу, який розвивається протягом певного періоду часу і з віком. Якщо дитина або підліток має симптоми діабету, він повинен бути обстежений на наявність захворювання.
    • До основним ознаками цукрового діабету відносять: надмірну спрагу, часте сечовипускання, втома, підвищений апетит, незрозуміла втрата ваги і погіршення зору. Іншими симптомами, частіше виникають у дорослих з діабетом 2 типу, є поколювання чи біль у руках або нижній частині ніг, інфекції нігтів або ніг (подібні з мікозом або грибком ніг), що довго не загоюються рани або порізи. Симптомом, що часто зустрічається у молодих людей, є молочниця або схожі інфекції, а також роздратування в області геніталій.
  • Test for Diabetes Step 2.jpg 2 Відвідайте лікаря, щоб виміряти рівень глюкози в крові натще. (Натщесерце означає, що ви повинні утриматися від їжі або пиття протягом восьми годин до аналізу крові. Допускається невелика кількість води або несолодкого чаю.) Ваш лікар буде звертати увагу на різні фактори, отримані в результаті аналізу крові, у тому числі рівня глюкози, холестерину і ферментів у печінці і нирках, так як обидва ці органи, особливо схильні до впливу діабету.
    • Якщо ваш рівень цукру в крові натще: 70-99 мг/дл, ви не потребуєте в подальшому обстеженні.
    • Показники від 100 до 125 вказують на наявність преддиабета, тобто ви схильні до більшого ризику розвитку діабету. Ваш лікар запропонує вам змінити свій спосіб життя, наприклад, збільшити фізичні навантаження, строго дотримуватися дієти і позбавитися від зайвої ваги. Ці кроки можуть допомогти вам запобігти розвитку діабету.
    • Рівень глюкози вище 126 означає, що ви діабетик, ваш лікар може повторити аналіз в інший день, щоб підтвердити наявність захворювання. Або, якщо показник досить високий, а також є наявність симптомів захворювання, він може провести додаткові обстеження, наприклад тест толерантності до глюкози.
  • Test for Diabetes Step 3.jpg 3 Пройдіть тригодинний оральний глюкозо-толерантний тест, попередньо підготувавшись до нього.
    • Ваш лікар або медсестра перевірить рівень глюкози в крові (швидше за все з допомогою простого тесту, забору крові з пальця) на початку вашого обстеження. Потім необхідно випити розчин глюкози та посидіти протягом приблизно двох годин, перш ніж лікар перевірить вашу кров знову.
    • Показники 139 або нижче є нормою, від 140 до 199 вказують на преддиабета, 200 або вище говорять про наявність діабету.
    • Вагітні жінки проходять цей тест, щоб визначити наявність гестаційного діабету. Норма в цьому випадку, 95 або вище натщесерце , 180 або вище через одну годину, 155 або вище через дві години, і 140 або вище після трьох годин.
  • Поради

    • Після діагностування діабету, ваш лікар визначить рівень глікозильованого гемоглобіну, щоб побачити, наскільки ефективно лікування. Цей тест це біохімічний показник крові, що відображає середній вміст цукру в крові за тривалий період, на відміну від вимірювання глюкози крові, яке дає уявлення про рівень глюкози крові тільки на момент дослідження.
    • Якщо ви не дотримували дієту перед тестом, що визначає рівень глюкози в крові, лікар проведе додаткові дослідження.

    Попередження

    • Якщо після діагностування діабету не дотримується необхідний режим, в кінцевому рахунку, це може призвести до проблем зі здоров'ям, таким як сліпота, ампутація ніг, ниркова недостатність, кома і смерть.
    • Багато вагітні жінки проходять тестування на гестаційний діабет, який може серйозно вплинути на дитину, якщо не лікувати це захворювання і не слідувати дієті. Зазвичай цей тест проводиться на 24-му тижні.
    • У багатьох людей переддіабетичним станом розвивається поступово протягом багатьох років, він часто не має очевидних симптомів.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?