Відповіді на всі випадки життя прямо на цьому сайті

Як їсти суші з етикету

Кроки

  • Practice Sushi Etiquette Step 1.jpg 1 Їжте суші цілком. Також допускається їсти їх по половинці, але не кладіть суші назад на тарілку, якщо вже відкусили одну частину. Як тільки ви взяли одну штучку, з'їжте її цілком, а залишки тримайте паличками і відразу доешьте.
  • Practice Sushi Etiquette Step 2.jpg 2 Не переборщіть з соєвим соусом. Якщо ви повністю обмакиваете суші в соусі, це вважається неповагою, так як мається на увазі, що їх оригінальний смак без соєвого соусу не достатньо хороший. Умочіть суші лише злегка, щоб підкреслити смак.
    • Нігірі-суші завжди вмочуйте в соус верхівкою вниз, і їжте рисом догори. Сильно не стискайте і покладіть в рот так, щоб риба лягла на мову (завдяки соєвого соусу рис розпадеться).
  • Practice Sushi Etiquette Step 3.jpg 3 Використовуйте рушник. Воно називається осибори і кладеться перед вами, коли ви сідаєте. Це маленьке вологий рушник для рук. Воно призначене для того, щоб витирати пальці до і протягом їжі. Після того, як ви витерли руки, складіть його і покладіть назад (найчастіше, на блюдце чи у кошик). Його можна повторно використовувати протягом усього прийому їжі, а витирати ним особа навіть ввічливо.
  • Practice Sushi Etiquette Step 4.jpg 4 Не соромтеся використовувати пальці замість приладів (паличок). Незважаючи на те, що більшість людей використовують дерев'яні палички, традиційно суші едятся руками, тому це абсолютно неприпустимо. [1] Намагайтеся не просити вилок або ножів. Суші – це не стейк. У деяких ресторанах до цього поставляться більш поблажливо, і, можливо, там буде кілька вилок і ножів. Інші можуть поставитися до цього досить несхвально і порахувати це грубістю, так як ви навіть не хочете спробувати їсти суші як всі, тому в такому випадку вам слід вибачитися за те, що ви не можете так є.
    • Нігірі-суші (які формують вручну) зазвичай їдять руками. Вони слабо спресовані, тому якщо їх брати паличками, суші можуть розвалитися.
    • Темакі-суші їдять пальцями.
    • Роли (у тому числі «роли навиворіт») їдять пальцями або паличками.
    • Чираші-суші (розсипані суші) їдять паличками. Якщо заклад дозволяє, ви можете їх їсти виделкою.
  • Practice Sushi Etiquette Step 5.jpg 5 Вичистіть свою тарілку. Залишати навіть зернятко рису після себе неввічливо.
  • Метод 1 з 3: Етикет використання паличок

  • Practice Sushi Etiquette Step 6.jpg 1 Якщо ви будете терти одноразові дерев'яні палички (варибаши) один про одного, це вважається поганим тоном. Така дія має на увазі те, що палички дешеві і мають тріски, і цим ви ображаєте господаря, так що не робіть такого. Якщо на паличках дійсно є тріски, м'яко і ввічливо попросіть нову пару.
  • 2 В суші-барі кладіть палички перед собою нижче тарілки так, щоб вони були паралельні краю столу. Тонкі кінчики кладіть на хасиоки (підставку). Так як класти палички на тарілку неввічливо, якщо вам доведеться це зробити, покладіть їх повністю на тарілку (через центр), а не так, щоб вони про неї спиралися.
    • Коли кладете палички, не схрещуйте їх. В іншому випадку це буде означати те ж, що і схрещування вилки і ножа.
    • Коли ви опускаєте палички, їх кінчики повинні дивитися вліво, якщо ви правша, і вправо, якщо ви лівша.
    • Не встромляйте палички вертикально в рис; цей жест відображає обряд поховання, і під час їжі це вважається знаком неповаги.
  • Practice Sushi Etiquette Step 8.jpg 3 Використовуйте широкий тупий кінець паличок, для того щоб брати суші із загальної тарілки, якщо немає інших приладів. Якщо в цьому випадку використовувати тонкі кінці паличок і ними ж класти суші в рот, це буде так само неввічливо, як накладати собі їжу зі шведського столу приладом зі своєму тарілки і кожен раз його облизувати або пити з чужого склянки. Якщо ви хочете з ким-небудь поділитися своїми суші, передавайте їх також за допомогою тупих решт паличок.
  • Practice Sushi Etiquette Step 9.jpg 4 Не передавайте їжу від одних паличок до інших. Як частина японської поховального ритуалу члени сім'ї паличками передають один одному кістки покійного. Передача їжі від паличок до паличок імітує цей ритуал, і тому така поведінка вважається вкрай неввічливим і образливим. Якщо вам потрібно щось комусь передати, візьміть і покладіть їжу на чужу тарілку. Людина зможе її взяти своїми паличками.
    • Передача їжі через палички допускається тільки між батьками і дітьми, або закоханими як знак близькості.

  • Метод 2 з 3: Замовляємо по етикету

  • Practice Sushi Etiquette Step 10.jpg 1 Ви повинні знати, чим відрізняються різні види суші. В етикет суші входить знання і розуміння того, що ви вживаєте. Є такі види суші:
    • Нігірі: рисові кульки, обкатані в шматочках риби, молюсків або ікрі.
    • Маки-суші: загорнуті у водорості, іноді їх називають просто «маки». Це великі суші-роли, зроблені вручну. Начинка знаходиться всередині рису, загорнутого в норі, який можуть називати "норі-макі" (норі означає 'водорості').
    • Футомаки-суші: великі роли, для приготування яких використовується цілий лист норі, маринована в оцті рис, начинка і іноді трошки васабі. Цей вид суші можна всіляко трансформувати.
    • Хосомакі-суші: маленькі тонкі роли, які готуються з половини листа норі, меншої кількості рису і лише однієї начинки.
    • Рол навиворіт Каліфорнія: рис знаходиться на зовнішній стороні. Його можна прикрасити ікрою, кунжутом або пластівцями темпура.
    • Фігурні суші: зроблені за допомогою спеціальних формочок.
    • Темакі: ручні роли або конічні суші. Вони мають форму конуса або циліндра. Зазвичай їх робить людина, який і буде їх їсти.
    • Сашимі: нарізана скибочками сира охолоджена риба без рису.
    • Чираші-суші: «розсипані суші» - нарізана скибочками/охолоджена сира риба подається, як сашимі, тільки на рисі. Також часто додають суміш овочів. Ці суші зробити найлегше.
    • Суші, закручені не в норі, а в інший матеріал, наприклад, мішечки тофу (інарі-суші).
  • Practice Sushi Etiquette Step 11.jpg 2 Попросіть шеф-повора що вам порадити, особливо, якщо ви пробуєте суші вперше. Так ви висловите йому свою повагу, і, можливо, ви отримаєте відмінну порцію. Будучи в Японії, в якості компліменту купіть шеф-кухарю напій, наприклад, саке або пиво.
    • Обідаючи за столиком далеко від прилавка, де подають суші, дозвольте офіціантові бути посередником між вами і кухарем. Незважаючи на те, що, обідаючи за столиком, ви можете підійти до кухаря для консультацій і рекомендацій, краще всього замовляти у офіціанта, який відповідає за ваш столик. Якщо ви хочете замовити у кухаря особисто, вам краще сісти за прилавок, де подають суші, щоб уникнути плутанини або затримки у виконанні замовлення.
  • 3 Вивчіть кілька ввічливих слів і фраз японською. Зверніть увагу, що всі склади падає однакову наголос. Ось деякі корисні фрази:
    • Дякуємо: arigato gozaimasu - арігато гозаимасу (велике спасибі).
    • Перед їжею скажіть: «Itadakimasu!» (итадакимасс – 'давайте будемо їсти') – а після їжі скажіть: "Gochisousama deshita!" (гочсосама дешьта – 'я закінчив'). Це те, що японці говорять перед їжею і після.
    • Коли будете кликати офіціанта, скажіть: «Sumimasen» (сумимасен). Це те ж, що і 'прошу вибачення'.
    • Зверніть увагу, що якщо ви не в Японії, персонал може не знати й слова по-японськи. Використовуйте ці фрази лише в тому випадку, якщо ви впевнені, що вас зрозуміють.
  • 4 Ви можете покласти на суші трошки васабі; точно також ви можете сказати шеф-кухарю (итамаэ-сан), що ви не хочете васабі, це не буде сприйматися як образа. Просто скажіть: «Wasabi nuki de» (васабі нукі де). Деякі не люблять васабі, а клієнт – це король, або, як кажуть японці, бог: "Okyakusama wa kamisama desu," - 'окьяксама ва камисама дес'.
  • Метод 3 з 3: Етикет пиття

  • Practice Sushi Etiquette Step 14.jpg 1 Якщо ви п'єте чай, однією рукою тримайте чашку, а другий притримуйте її знизу.
  • Practice Sushi Etiquette Step 15.jpg 2 Якщо ви п'єте саке, неввічливо наливати його тільки собі. Налийте його іншим і дозволяйте їм наливати саке вам.
  • Practice Sushi Etiquette Step 16.jpg 3 Якщо вам подають суп, зніміть кришку і пийте прямо з миски.

  • Поради

    • У ресторані вам не обов'язково вживати японські слова або фрази; якщо ви не в Японії, не кожен працівник буде говорити по-японськи або розуміти цю мову.
    • Майте на увазі, що суші і дзуши (дзусі) – це одне і теж, тільки змінюється звук. Якщо говорити правильно, то суші – це рисовий рол, маринована в оцті. В японській мові при поєднанні двох імен іменників у другому може змінюватися звук. Тому іноді, коли слово складається з двох частин, ви можете бачити «дзуши» («дзусі»), наприклад, «інарі-дзусі».

    Попередження

    • Пробуйте рибу-їжака лише в ресторані рівня не нижче трьох зірок. Якщо її приготувати неправильно, вона може бути отруйною або навіть смертельно небезпечною.
    • Не просіть принести ложку. Нею не їдять суші (і інші страви японської кухні).
    • Вас не буде розраховувати шеф-кухар. Попросіть працівника (наприклад, офіціанта або касира) розрахувати вас. Люди, які працюють з їжею, ніколи не торкаються до грошей.
    • Don't play with chopsticks! Не грайте з паличками.


  • ^ http://chowhound.chow.com/topics/501586


  • Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?