Відповіді на всі випадки життя прямо на цьому сайті

Як робиться холодна сушка

Кроки

Метод 1 із 5: Підготовка продуктів до холодної сушці

  • 1 Виберіть тип продукту, який ви хочете обробити холодною сушкою. Найкраще для цього підійдуть продукти, що містять велику кількість води. По завершенню процесу їх структура залишиться недоторканою. Добре будуть триматися наступні продукти:
    • Фрукти начебто яблук, бананів, ягоди, хурми і груші.
    • Овочі на зразок картоплі, перцю, моркви, солодкого картоплі і пастернака.
    • Після того як трохи освоїтеся з особливостями процесу, спробуйте холодну сушку курячих грудок, сиру або навіть страв цілком, начебто спагеті або фрикадельок. З допомогою холодної сушки може бути оброблена будь-яка їжа, в якій є волога.
  • 2 Вибирайте максимально найсвіжішу їжу. Для холодної сушки краще всього брати продукти на піку зрілості і свіжості, так ви з більшою ймовірністю отримаєте хороший смак після відновлення.
    • Фрукти і овочі потрібно сушити тоді, коли вони в сезоні і повністю достиглі.
    • М'ясо необхідно піддавати холодної сушінні відразу після того, як воно приготувався і охололо.
    • Цілі страви піддавайте холодної сушінні відразу після того, як вони будуть готові і досить охолонуть. Не варто вдаватися до холодної сушки з їжею, яка провела кілька днів у холодильнику – після відновлення вона на смак як покидьки.
  • 3 Не варто обробляти холодною сушкою ті продукти, які стають несмачними після відновлення. Ягоди і яблука у відновленні не потребують – вони смачні безпосередньо в тому вигляді, в якому вони є після холодної сушки. Оброблені холодною сушкою спагеті або м'ясо, з іншого боку, вимагають відновлення вологою, щоб знову стати їстівними. Не сушіть їжу, з якою цей процес неможливий.
    • Хліб – не кращий варіант, тому як текстура цього продукту занадто залежить від його свіжості.
    • Тістечка, печиво та інші, виготовлені на дріжджах, продукти також не кращі кандидати для холодної сушки.
  • 4 Приготуйте продукти до холодної сушінню. Підготуйте продукти до процесу консервації, зробивши наступне:
    • Якщо це застосовно, ретельно помийте і висушіть продукт.
    • Наріжте продукт на невеликі шматочки. Наріжте яблука, перець, картоплю і інші фрукти/овочі на невеликі шматочки – так волога буде виходити краще.
  • Метод 2 із 5: Холодна сушка за допомогою морозилки

  • 1 Викладіть їжу на тарілку або рознос. Розподіліть її так, щоб шматочки не злипалися один з одним.
  • 2 Поставте рознос в морозилку. Переконайтеся, що в морозилці немає інших продуктів.
    • Поки їжа заморожується, не відкривайте морозилку занадто часто. Це призведе до того, що їжа буде заморожуватися довше, і на ній почнуть утворюватися кристали льоду.
    • Якщо у вас є камера глибокого заморожування – скористайтеся нею. Продукти необхідно заморозити до максимально низької температури.
  • 3 Тримайте їжу в морозилці до тих пір, поки процес холодної сушки не буде завершено. Протягом приблизно тижня процес сублімації буде завершено, і волога покине продукти.
    • Переконайтеся, що їжа повністю висохла, витягнувши один шматочок і давши йому відтанути. Якщо він почорнів, значить – продукт ще не готовий.
  • 4 Складіть їжу на зберігання. Після того як продукт повністю висох, помістіть його в пакети для заморозки. Вичавіть повітря, закрийте пакети і зберігайте їх у морозилці, коморі або в наборі першої необхідності.
  • Метод 3 із 5: Холодна сушка рідким льодом

  • 1 Складіть їжу в пакети для заморозки. Викладіть пакети плоским рівномірним рівнем, а не просто гіркою в кутку.
    • Випустіть повітря, перш ніж закривати пакети.
    • Переконайтеся, що пакети закриті герметично.
  • 2 Складіть пакети в велику ємність для заморожування з товстими стінками. Покрийте продукти шаром сухого льоду.
    • Одягніть рукавички і одяг з довгими рукавами, коли будете брати сухий лід.
    • Якщо у вас багато пакетів з їжею, укладайте поперемінно шари продуктів і льоду, поки ємність для заморожування не буде повністю наповнена.
  • 3 Помістіть ємність для заморожування в морозилку. Через 6 годин накрийте ємність кришкою. Через добу перевірте, чи залишився всередині сухий лід. Якщо ні, значить – продукти готові для зберігання.
  • 4 Вийміть пакети з ємності для заморозки. Зберігайте їх у морозилці, в коморі або в наборі першої необхідності на випадок надзвичайних ситуацій.
  • Метод 4 із 5: Холодна сушка у вакуумній камері

  • 1 Помістіть їжу на рознос або тарілку. Розподіліть її так, щоб шматочки не злипалися один з одним.
  • 2 Помістіть рознос в морозилку і заморожуйте, поки продукти не затвердіють. Якщо можливо, звільніть морозилку від інших продуктів.
    • Поки їжа заморожується, не відкривайте морозилку занадто часто. Це призведе до того, що їжа буде заморожуватися довше, і на ній почнуть утворюватися кристали льоду.
    • Якщо у вас є камера глибокого заморожування, скористайтеся нею. Продукти слід охолодити до мінімальної температури.
  • 3 Помістіть заморожені продукти в вакуумну камеру, виставлену на 120 мТорр (0,158 атмосфери). Температуру поставте на 10 градусів.
    • Процес сублімації повинен завершитися протягом тижня, в залежності від встановлених параметрів.
    • Через час, необхідний перевірте один шматочок, щоб бути впевненим, що холодна сушка повністю завершена.
  • 4 Помістіть їжу на зберігання в герметичний контейнер.
  • Метод 5 із 5: Відновлення продуктів після холодної сушки

  • 1 Вийміть їжу з упаковки. Покладіть її в миску або каструлю.
  • 2 Закип'ятіть на плиті кілька склянок води. Коли вода почне кипіти, зняти її з вогню.
  • 3 Налийте трохи киплячої води поверх висушеної їжі. Вона почне наповнюватися у міру вбирання вологи. Якщо вам здасться, що потрібно додатково води, налийте на їжу ще трохи. Повторюйте до тих пір, поки продукти повністю не відновляться.
  • Поради

    • Мета зберігання продуктів методом холодної сушки – знизити водну активність і вміст вологи в їжі, щоб зупинити мікробні процеси. Кинувши в упаковку силікагель, ви знизите шанси появи конденсату всередині контейнера.

    Попередження

    • Звертайтеся з сухим льодом обережно. Він пече шкіру, якщо ви доторкнетеся до нього.
    • Тримайте їжу у відповідних контейнерах, щоб продукти не почали псуватися.

    Що вам знадобиться

    • Продукти для холодної сушки
    • Металевий рознос
    • Домашня камера для заморожування або холодильник/морозильна камера.
    • Вакуумна камера для холодно сушіння ("virtis", "nitro", "millrock" і так далі)
    • Скляні банки або пакети з зіп-локом для зберігання
    • Липка стрічка або наклейки


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?