Відповіді на всі випадки життя прямо на цьому сайті

Як оперувати з відсотками зростання і падіння

Кроки

Метод 1 з 3: Обчислення відсотка при відомих початковому і кінцевому значеннях

  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 1.jpg 1 Наприклад, дано завдання: знайдіть відсоток знижки, якщо ціну сорочки знизили з 40 руб. до 32 руб.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 2.jpg 2 Визначте, яке значення являє собою початкова величина, а яке – кінцева величина.
    • У нашому прикладі відсоток не відомий. Але ми знаємо, що 40 руб. – це початкове значення, а 32 руб. – кінцеве значення.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 3.jpg 3 Розділіть кінцеве значення початкове значення.
    • У нашому прикладі розділіть на 32 40.
    • 32/40 = 0,8. Це не остаточний відповідь.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 4.jpg 4 Конвертуйте десяткову дріб (значення, отримане вище) у відсотки. Для цього помножити десятковий дріб на 100 або перемістіть десяткову кому на дві позиції вправо. У нашому прикладі 0,8 = 80%.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 5.jpg 5 Порівняйте отримані відсотки зі 100%. Якщо ваша відповідь менше 100%, то це відсотки падіння (знижки); якщо ваша відповідь більше 100%, то це відсотки зростання (підвищення).
    • У нашому прикладі ціна впала (тобто зробили знижку), і отримані проценти (80%) менше 100%. Бо ви на правильному шляху.
    • Якщо в прикладі йдеться про знижку (підвищенні), а ви отримали відсоток, який більше (менше) 100%, то ваші обчислення помилкові.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 6.jpg 6 Відніміть отримані відсотки 100%. Таким чином, ви отримаєте остаточний відповідь. У нашому прикладі: 100 – 80 = 20%. Відповідь: знижка склала 20%.
  • 7 Попрактикуйтесь на наступних прикладах.
    • Приклад 1: знайдіть відсоток знижки, якщо ціну блузки знизили з 50 руб. до 28 руб.
      • 28/50= 0,56.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 7Bullet2.jpg
      • 0,56 = 56%. 56% менше 100%, тому це знижка. 100 – 56 = 44%. Відповідь: знижка склала 44%.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 7Bullet3.jpg
    • Приклад 2: Бейсболка, стоїть 12 руб., після нарахування податку з продажів коштує 15 руб. Обчисліть податок (або відсоток підвищення ціни).
      • 15/12 = 1,25.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 7Bullet5.jpg
      • 1,25 = 125%. 125% більше 100%, тому це відсоток зростання (підвищення ціни). 100 – 125 = -25% (знак остаточної відповіді можна не враховувати). Відповідь: податок становив 25% (або ціна підвищилася на 25%).Work With Percentages of Increase & Decrease Step 7Bullet6.jpg
  • Метод 2 з 3: Обчислення кінцевого значення при відомих відсотках і початковому значенні

  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 8.jpg 1 Наприклад: джинси коштують 25 руб. Яка їх ціна після 60% знижки? Або такий приклад: дано колонія з 4800 бактерій. Яке число бактерій при 20% зростанні колонії?
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 9.jpg 2 Визначте, з якою ситуацією ви маєте справу – з зростанням чи падінням. Наприклад, податок з продажу – це ситуація зростання, а знижка – це ситуація падіння.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 10.jpg 3 Якщо ви маєте справу з ситуацією зростання, складіть дані відсотки та 100%. Наприклад, у випадку 8% податку з продажу: 8 100 = 108%, або у разі 12% підвищення ціни: 12 100 = 112%.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 11.jpg 4 Якщо ви маєте справу з ситуацією падіння, відніміть дані відсотки 100%. Наприклад, у разі 30% знижки: 100 - 30 = 70%, або у разі 12% знижки: 100 - 12 = 88%.
  • 5 Конвертуйте відсотки в десяткову дріб. Для цього перемістіть десяткову кому на дві позиції вліво.
    • Наприклад, 67% = 0,67; 125% = 1,25; 108% = 1,08.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 12Bullet1.jpg
    • Або конвертуйте відсотки в десяткову дріб, розділивши відсотки на 100.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 12Bullet2.jpg
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 13.jpg 6 Помножте отриману десяткову дріб на початкове значення. Вирішимо задачу про джинси (див. вище).
    • 25 х 0,40 = ?
    • Так як знижка (ситуація падіння) дорівнює 60%, то 100 – 60 = 40%. І 40% = 0,4.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 14.jpg 7 Далі перемножьте отриману десяткову дріб (0,4) і початкове значення (25).
    • 25 х 0,40 = 10.
    • Відповідь: після 60% знижки джинси коштують 10 руб.
  • 8 Попрактикуйтесь на наступних прикладах.
    • Приклад 1: джинси коштують 120 руб. Яка їх ціна після 65% знижки?
      • Так як знижка (ситуація падіння) дорівнює 65%, то 100 – 65 = 35%. І 35% = 0,35.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 15Bullet2.jpg
      • 0,35 х 120 = 42; Відповідь: після 65% знижки джинси коштують 42 крб.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 15Bullet3.jpg
    • Приклад 2: дана колонія з 4800 бактерій. Яке число бактерій при 20% зростанні колонії?
      • Так як зростання (ситуація зростання) дорівнює 20%, то 100 20 = 120%. І 120% = 1,2.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 15Bullet5.jpg
      • 1,2 х 4800 = 5760. Відповідь: при 20% зростанні в колонії буде 5760 бактерій.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 15Bullet6.jpg
  • Метод 3 з 3: Обчислення початкового значення при відомих відсотках і кінцевому значенні

  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 16.jpg 1 Наприклад: ціна відеоігри після 75% знижки склала 15 руб. Яка була початкова ціна відеоігри? Або такий приклад: при зростанні інвестицій на 22% їх сума склала 1525 руб. Яка була первісна сума інвестицій?
    • Запам'ятайте: кінцеве значення завжди обчислюється через примноження початкового значення на проценти (відсотки зростання або падіння). Тому, щоб знайти початкове значення, ви повинні розділити кінцеве значення відсотки.
      • Ви повинні ділити на відсотки.
      • Якщо ви маєте справу з ситуацією зростання, складіть дані відсотки та 100%.
      • Якщо ви маєте справу з ситуацією падіння, відніміть дані відсотки 100%.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 17.jpg 2 Визначте, з якою ситуацією ви маєте справу – з зростанням чи падінням. Наприклад, податок з продажу – це ситуація зростання, а знижка – це ситуація падіння. Збільшення інвестицій – це ситуація зростання, зменшуване населення – це ситуація падіння.
    • Наприклад, вирішимо задачу про відеогру (див. вище).
    • У задачі дана знижка, тому ви маєте справу з ситуацією падіння.
    • 15 руб. – це ціна знижки, тобто кінцеве значення.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 18.jpg 3 В ситуації зростання складіть дані відсотки та 100%. У ситуації падіння відніміть дані відсотки 100%.
    • Так як це ситуація падіння, то 100 – 75 = 25%.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 19.jpg 4 Конвертуйте відсотки в десяткову дріб. Для цього перемістіть десяткову кому на дві позиції вліво або розділіть відсотки на 100.
    • 25% = 0,25.
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 20.jpg 5 Розділіть кінцеве значення на десяткову дріб.
  • 6 В нашому прикладі кінцеве значення – 15 руб., а десятковий дріб - 0,25.
    • 15/0,25 = 60.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 21Bullet1.jpg
  • 7 Ви вирахували початкове значення.
    • Відповідь: Початкова ціна відеоігри (до знижки) становила 60 руб.
    • Для перевірки відповіді знайдіть знижку (у рублях) і відніміть її початкової ціни. Для обчислення знижки помножте первісну ціну на відсоток знижки.Work With Percentages of Increase & Decrease Step 22Bullet2.jpg
      • 60 х 0,75 = 45 руб. - знижка; 60 (початкова ціна ) - 45 (знижка) = 15 руб (ціна зі знижкою).
  • Work With Percentages of Increase & Decrease Step 23.jpg 8 Попрактикуйтесь на наступному прикладі: при зростанні інвестицій на 22% їх сума склала 1525 руб. Яка була первісна сума інвестицій?
    • Це ситуація зростання, тому 100 22 = 122%.
    • 122% = 1,22
    • 1525/1,22 = 1250.
    • Відповідь: Первісна сума інвестицій дорівнює 1250 руб.
  • Поради

    • Якщо потрібно обчислити кінцеву суму, початкову суму множте на відсотки. Якщо потрібно обчислити початкову суму, кінцеву суму ділите на відсотки.
    • У ситуації зростання складіть дані відсотки та 100%. У ситуації падіння відніміть дані відсотки 100%. Це справедливо незалежно від того, яку величину ви шукаєте (тобто незалежно від того, ви множите або ділите на відсотки).
    • Не забудьте про десяткову кому.
    • Не забудьте про одиниці: крб., $, % і т. п.

    Попередження

    • При діленні чисел правильно вводите їх в калькулятор. Існує величезна різниця між дільником і діленим – не переплутайте їх!

    Що вам знадобиться

    • Калькулятор
    • Папір


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?