Як впоратися з біполярним розладом члена сім'ї

Кроки

  • Deal with a Bipolar Family Member Step 1.jpg 1 Зрозумійте, що біполярний розлад - це захворювання мозку. Це означає, що людина винен у тому, що у нього це розлад не більше, ніж, якщо б у нього був рак. Розуміння цього допоможе вам бути більш співчутливим.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 2.jpg 2 Якщо у члена сім'ї станеться серцевий напад, то ви ж не будете намагатися виконати операцію на серці самостійно! Замість цього, ви зверніться до хірурга. Зверніться за професійною допомогою - біполярний розлад повинен лікувати психіатр.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 3.jpg 3 Навчитеся оцінювати поведінку вашого близького в контексті хвороби. Наприклад, якщо людина з біполярним розладом сердиться або захищається, то найчастіше це є симптомом його хвороби. Однак будьте обережні, щоб не пов'язувати будь-який настрій члена сім'ї з його хворобою; люди з біполярним розладом можуть злитися або сумувати, також як і всі здорові люди. Це вимагає терпіння і співчуття.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 4.jpg 4 Зрозумійте, що хвороба викликає почуття внутрішнього хаосу у вашого близького, і це може призвести до того, що він буде захищатися, намагатися контролювати або ж вести себе агресивно. Тільки уявіть собі: як це прокидатися і не знати, впадете ви сьогодні в депресію або будете відчувати шалений прилив енергії. Спробуйте перейнятися її почуттями.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 5.jpg 5 Стежте за своїм власним поведінкою і прихованими почуттями до вашого близького. Якщо ви схвильовані або роздратовані через поведінку цієї людини або ж своєї поведінки, то ваші почуття можуть передатися і йому. Люди, які страждають біполярним розладом, можуть сприймати тривогу і гнів як загрозу, і це змушує їх захищатися.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 6.jpg 6 Дізнайтеся про симптомах манії та депресії. Наприклад, людина, який егоїстично говорить тільки про себе або хвалиться, як правило, вважається зарозумілим або егоцентричним. Така поведінка у людини з біполярним розладом є ознакою манії, також як і безвідповідальне і ризиковану поведінку, яка також навряд чи вам сподобається. Визнання того, що це симптом хвороби, а не просто погану поведінку, може допомогти вам бути більш співчутливим.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 7.jpg 7 Якщо це можливо, то приймайте участь в лікуванні вашого члена сім'ї. Сімейна терапія і підтримка є невід'ємною частиною якості життя людини з біполярним розладом.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 8.jpg 8 Щодня робіть компліменти. Говорите близькій людині щось хороше. Кажете, що ви любите його. Якщо ви не можете просто це сказати, то спробуйте щось зробити для нього вдома. Наприклад, складіть одяг, помийте посуд або просто добре до нього ставитеся.
  • Deal with a Bipolar Family Member Step 9.jpg 9 Подумайте також і про себе. Ваше благополуччя так само важливо. Якщо хвороба близького емоційно виснажує вас, то ви не зможете йому допомогти! Крім того, у вас будуть вже дві проблеми. Так що не відчувайте себе винними через власні проблеми, власного щастя та власного життя.


  • Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?