Відповіді на всі випадки життя прямо на цьому сайті

Як загартувати сталь

Кроки

  • Harden Steel Step 1 preview.jpg 1 Почніть зі сталі, що містить достатню кількість вуглецю. У процесі загартування сталі міститься в ній вуглець залишається в твердому розчині і утворюється мартенсит. Якщо сталь не містить інших легуючих елементів, для її легкої загартування досить близько 1,0 відсотка вуглецю. Стали з таким вмістом вуглецю називаються высокоуглеродистыми або інструментальними сталями.
    • Середньовуглецеві сталі, що містять 0,7-0,8 відсотка вуглецю, також піддаються загартуванню, але для того, щоб загартувати деталі з них на повну глибину, такі сталі мають бути легированы ще чимось крім вуглецю.
    • Низьковуглецеві сталі з вмістом вуглецю 0,4 відсотка і нижче не можуть бути загартовані безпосередньо. Тим не менш, для підвищення твердості їх можна покрити іншим матеріалом, - такий процес називається поверхневим зміцненням.
  • Harden Steel Step 2 preview.jpg 2 Нагрійте сталь. Спершу досить повільно розігрійте всю деталь. Потім розігрівайте переважно ту ділянку, який ви збираєтеся загартувати (наприклад, наконечник долота або викрутки) до тих пір, поки він не розжариться до яскраво-червоного відтінку.
  • Harden Steel Step 3 preview.jpg 3 Загартувати сталь в рідині. Занурення розпеченої сталі в холодну рідину або газ швидко остуджує метал, зміцнюючи його. Для загартування можна використовувати різні рідини.
    • Прісна вода найбільш часто використовується для загартування, але вона викликає корозію сталі. Якщо при загартуванню утворюються бульбашки повітря, це може уповільнити охолодження і привести до утворення м'яких ділянок на поверхні металу, тому воду зазвичай перемішують для запобігання цього.
    • У солоній воді сталь загартовується швидше, ніж у прісній, оскільки в першій бульбашки повітря швидше відриваються від поверхні металу і спливають. Однак відразу ж після гарту метал необхідно помити, оскільки в солоній воді сталь кородує швидше, ніж у прісній.
    • Масло, наприклад, мінеральне, бавовняне або китовий жир, охолоджує сталь повільніше води. Сталь, загартована в масло, буде менш твердою, ніж загартована в воду, але при цьому вона буде і менш крихкою. При загартуванню масло може диміти, іскрити і бризкати, що створює небезпеку пожежі при недотриманні заходів безпеки.
    • Водний розчин полімерів типу гліколь дає швидкості гарту, проміжні між водою і маслом, при цьому швидкість залежить від концентрації розчину. Такі розчини викликають менш інтенсивну корозію, ніж вода, і менш пожежонебезпечні у порівнянні з олією, але для отримання потрібної швидкості загартування необхідно постійно контролювати концентрацію полімеру в розчині.
    • Загартування до кріогенних температур застосовується, щоб уникнути утворення м'яких і крихких ділянок на поверхні матеріалу і щоб домогтися більшого зміцнення сталі по всьому об'єму. Таке загартування частіше застосовується для високовуглецевих, ніж для середньовуглецевих, сталей.
  • Harden Steel Step 4 preview.jpg 4 Очистіть сталь. Це видалить залишки гартівних рідини і підготує сталь до відпалу. Якщо при загартуванню використовувалася не вода, а інша рідина, що можете промити деталь у воді. Якщо використовувалася вода, можете протерти деталь дрібним наждачним шкіркою.
  • Harden Steel Step 5 preview.jpg 5 Нагрійте сталь знову. Цей другий нагрівання називається відпалом (відпуском) сталі і призначений для того, щоб усунути крихкість, що виникла при загартуванню. Сталь можна розігріти в печі або у ванні з маслом, сумішшю нітратів натрію і калію, або з розплавленим свинцем. Температура відпалу визначає твердість сталі після відпалу: чим вище температура, тим менш твердим, але водночас і менш крихким, буде матеріал.
    • Під час відпалу поверхню розігрітій стали забарвлюється в кольори оксидів, в залежності від температури: від світло-солом'яного приблизно при 200 градусах Цельсія до пурпурного при 300 градусах. Цими квітами користуються, щоб контролювати температуру відпалу. Однак леговані сталі набувають той самий колір, що вуглецеві, при більш високих температурах.
  • Harden Steel Step 6 preview.jpg 6 Дайте стали охолонути. На цей раз, на відміну від загартування, сталь можна остуджувати як швидко, так і повільно, у залежності від властивостей, які ви хочете отримати. Але слід мати на увазі, що ті, для яких існує небезпека повторного окрихчення вже після відпустки, слід охолоджувати повільно.
  • Попередження

    • Отвори, просверливаемые в деталі перед загартуванням і відпалом, повинні бути наскрізними, і при термообробці їх слід заповнити азбестовим ватою, щоб уникнути розтріскування.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?