Відповіді на всі випадки життя прямо на цьому сайті

Як пити шотландський віскі

Кроки

Частина 1 з 3: Познайомтеся з основами шотландського віскі

  • The Singleton Single Malt Scotch Whiskey.jpg 1 Відрізняйте односолодовий віскі від купажованих. Одне з головних відмінностей у віскі – технічне. Може здатися, що не так вже це й важливо, але вміння відрізнити односолодовий від купажного скаже вам дуже багато про напої ще до того, як ви зробите ковток. Отже, в чому ж відмінність між односолодовыми і купажированными?
    • Односолодовые шотландські віскі зроблені лише з води і 100% ячменю. Хоча йдуть з одного заводу, вони можуть бути взяті з різних бочок або навіть партій.[1] Односолодовые з фабрики Bruichladdich тому можуть містити віскі з різних бочок, але, тим не менш, це буде тільки те, що вироблено на Bruichladdich.
    • Купажований ячмінний шотландський віскі виготовляється з двох або більше односолодових віскі, вироблених на різних заводах.[2] Багато заводи продають свій віскі для використання його в сумішах. Кілька незалежних фабрик по розливу вказують, віскі з якихось заводів використовувався для їх виготовлення купажів, замість того, щоб просто називати географічну область в цілому.
  • 2 Не потрібно сліпо віддавати перевагу односолодовые купажам. Хоча односолодовий віскі більш престижний, ніж купажований[3] ? їхня ціна, звичайно, заявляє це – тим не менш, є кілька дуже смачних купажів, які іноді краще односолодових. У загальному і цілому, ймовірно, ви отримаєте більше якості з односолодових, але вони дорожче і не завжди краще купажів.[4] Коли п'єте віскі скотч, ви повинні бути справедливі і неупереджені. Не потрібно бути досконалим снобом.
  • The Balvenie Doublewood Aged 12 Years.jpg 3 Знайте, що шотландський віскі в принципі стає краще з часом. Скотч визріває мінімум три роки в дубових бочках. Іноді в цих бочках до цього визрівав херес або бурбон.[5] Походження самих бочок також варіюється: деякі заводи віддають перевагу американський дуб, інші ж – дуб європейський. Відмінний віскі виходить саме завдяки цьому процесу визрівання в дубових бочках – іноді на це потрібні десятки років. Як одного разу сказав мудрий чоловік: "Ніколи не займайтеся педофілією з шотландським віскі!"
    • Чому віскі поліпшується з роками? Дуб, як і все дерево, пористий. Скотч під час зберігання в дубових бочках проникає в пори, вбираючи в себе унікальний дубовий аромат. В процесі того, як віскі дозріває, частина алкоголю випаровується, покращуючи аромат. Частина віскі, яка випаровується під час дозрівання, називають "частка ангелів."[6]
    • Іноді бочки для скотча зсередини попередньо обпалюють вугіллям. Це надає унікальний аромат напою. Крім того, обвуглене дерево допомагає очистити віскі; вуглець, що міститься у вугіллі, відфільтровує домішки, поки віскі дозріває.
    • Віскі часто дають "фінішне" визрівання. Воно визрівають в бочках більшу частину часу, а після цього його переливають в інші бочки на додатковий термін 6-12 місяців.[7] Це дає віскі більш багатий смаковий візерунок.
    • Є загальна думка про те, що віскі перестає визрівати після того, як розливається по пляшках. Воно може втратити трохи алкоголю через випаровування, завдяки чому кілька пом'якшиться, але більшість свого глибокого аромату віскі все ж отримує, перебуваючи в бочках.
  • 4 Беріть тільки той віскі, в якому немає барвників. У деякий віскі додають карамельні барвники, нібито для того, щоб зберігати стандартний колір у всіх розливах. Тримайтеся подалі від такого віскі. Якщо хороший віскі за смаком, яка різниця, як він виглядає? Це основна позиція щодо скотчу та інших алкогольних напоїв, які додають барвники: якщо вони обманюють з приводу кольору, про що ще вони набрехали?
  • Map of rail routes of the Royal Scotsman luxury train.jpg 5 Дивіться, де вироблений скотч. Хоч віскі технічно може бути зроблений у будь-якій точці світу – Канада, Австралія, і навіть Японія виробляють хороший віскі – починайте з того, що виготовлений на вітряних кручах Шотландії. Ви точно не помилитеся. Ось короткий огляд різних регіонів, деяких характеристик віскі, виробленого в них, і найбільш поширені марки, їх представляють:
  • Характеристика шотландського віскі за регіонами виробництва[8] Регіон Відмінні регіональні особливості Бренди, їх представляють
    Низини Легкий, м'який, солодовий, трав'янистий Glenkinchie, Blandoch, Auchentoshan
    Височини Твердий, гострий, сухий, солодкий Glenmorangie, Blair Athol, Talisker
    Спейсайд Солодкий, м'який, часто фруктовий Glenfiddich, Glenlivet, Macallan
    Айлей Торф'яної, димний, аромат моря Bowmore, Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich
    Кемпбелл По щільності від середнього і вище, торф'яної солонуватий Springbank, Glen Gyle, Glen Scotia

    Частина 2 з 3: Понюхати, надпити, насолодитися

  • 16221032 1.jpg 1 Знайдіть правильний келих. Віскі добре п'ється з будь-якого старого склянки, однак правильний келих підсилить ваші переживання. Експерти сходяться на думці, що келих у формі тюльпана в цілому підходить найкраще: він дозволяє вам покружляти віскі по келиху, не проливаючи його, і зібрати аромат напою біля горлечка.[9]
    • Якщо вам не вдається знайти келих у формі тюльпана, можете використовувати винний або для шампанського.
  • Whiskey.jpg 2 Налийте невелику кількість віскі і акуратно покружите його в келиху. Налийте собі трохи – залежить від ваших уподобань, зрозуміло, зазвичай, не більше 30 мл. Обережно обертайте келих, покривши стінки тонкої плівкою напою, і дайте спирту подихати. Оцініть колір і текстуру віскі, спостерігаючи, як тонка плівка карамелі сповзає вниз по склу.
  • 3 Понюхайте. Понюхайте ваш віскі. Піднесіть келих до носа і глибоко вдихніть. Приберіть келих (перше вдихання буде повністю складатися з спирту), а потім знову піднесіть келих до носа. Проведіть так з півхвилини, вдихаючи віскі, і усуваючи келих, і знову вдихаючи його аромат – все це час намагайтеся вільно представляти, з чим у вас асоціюються аромати напою. Коли будете нюхати, приділіть увагу наступним варіацій[10]:
    • Аромат диму, копченость. Тут же і аромат торфу, бо ячмінь часто обдають торф'яним димом, щоб прокоптити його.
    • Солонуватість. Ви відчуваєте солонуватий присмак моря в айловском віскі? У багатьох шотландських віскі зустрічається аромат морської води.
    • Аромат фруктів. Ви можете вловити аромат сушеної чорної смородини, абрикоса або вишні у вашому віскі?
    • Солодкість. У багатьох віскі присутній аромат карамелі, ірису, ванілі і меду. Які кондитерські аромати ви вловлюєте?
    • Аромати дерева. Бо як дуб є невід'ємним компаньйоном процесу дозрівання віскі, деревний аромат часто є яскраво вираженим в панелі шотландського віскі. Іноді він взаємодіє з солодкими ароматами.
  • 6° Milano Whisky Festival.jpg 4 Відсьорбніть з келиха невелику кількість напою. Відсьорбніть досить віскі для того, щоб повністю покрити мову, але не занадто багато, інакше смакові рецептори будуть перевантажені ароматом алкоголю. Побалакати трохи скотч у роті і постарайтеся розвивати свої вміння відчувати смак. Яке віскі на смак? На що схожа його аромат?
  • 5 Насолоджуйтеся фінішем. Проковтнете віскі і прочиніть рот, щоб було легше відчути присмак напою. Які аромати виникають після того, як ви проковтнули віскі? Це називається "фініш". У вишуканих шотландських віскі післясмак відрізняється від смаку, і додає ще один шар задоволення до ваших смакових відчуттів і досвіду від дегустації.
  • Bruichladdich classinc, waterjug and glencairn.jpg 6 Додайте невелику кількість води в віскі. Багато шанувальників віскі люблять додавати воду в напій в кількості, достатній для того, щоб розбавити фортеця алкоголю до 30%%.[11] Звичайно це менше чайної ложки. Деякі віскі зажадають більше води, деякі – менше; як і з більшістю тонких речей, тут краще менше, ніж більше.
    • Ось порада з приводу того, скільки води необхідно додати до віскі. Додайте по кілька крапель води за раз до тих пір, поки печіння в носі, що виникає під час вдихання аромату віскі, не зникне.
    • Навіщо додавати в віскі воду? Вода розбавляє віскі. Як в міцному алкогольному напої, алкоголь у віскі заглушає інші аромати своїм запахом спирту. Коли ви усуваєте основний аромат алкоголю запаху і смаку, ви відкриваєте істинний дух віскі, і даєте йому просяяти в повну силу. Додавання води відрізняє чоловіків від хлопчаків, так сказати.
    • Спробуйте накрити віскі який-небудь кришкою (чистої підставкою під бокали, наприклад), і дайте йому нагрітися 10-30 хвилин. Це дасть віскі достатній час для взаємодії з водою, створюючи кращі смакові відчуття при дегустації.
  • 7 Повторіть весь процес, зараз вже з розведеним віскі. Поговоріть, понюхати, спробувати на смак, і насолодитеся віскі знову. Як він на смак розведеним? Чим відрізняється від нерозбавленого? Що ви помітили зараз, чого не було при першій пробі? Продовжуйте повільно пити і насолоджуватися віскі, бажано, в компанії друзів.
  • Частина 3 з 3: Підвищуємо майстерність вживання віскі

  • Scotch whiskies.jpg 1 Зробіть свій власний купажований віскі. Хто сказав, що ви повинні покладатися на купажі, які вам пропонують заводи? Ви можете зробити свій власний купаж швидко і легко, і домогтися гарних результатів, трохи потренувавшись. Ось основи того, як це зробити.
    • Почніть з двох віскі бажано від одного заводу-виробника. Два різних види Bruichladdich можуть відмінно працювати, або два різних врожаю Talisker. Віскі легко купажировать, коли він виготовлений на одному і тому ж заводі.
    • Змішайте дуже маленька кількість двох-трьох видів віскі і залиште на тиждень-два. Це ваш "пробний запуск", призначений для того, щоб перевірити, чи сподобається вам результат. Якщо через два-три тижні ви будете задоволені купажем, ви можете впевнено змішувати і решту напоїв, будучи впевнені в тому, що все це не перетвориться на тотальну катастрофу.
    • Візьміть порожні пляшки з-під віскі і наповніть їх майже до країв новою сумішшю. Ви можете використовувати пропорції двох віскі 50/50 або 45/55, або трьох в співвідношенні 33/33/33. Вибір за вами. Наповнення віскі майже до країв робиться для того, щоб уникнути окислення, яке може вплинути на смак віскі.
  • 2 Після того, як ви відкрили пляшку, використайте її протягом року. Після того, як ви відкриєте доступ O2 до свого дорогого віскі, алкоголь почне втрачати деякі свої особливості. Кисень почне перетворювати алкоголь в оцет. Тому пийте відповідально, але не цедите занадто повільно, інакше ваш купаж перетвориться в кислоту, непридатну для вживання. Пийте до дна!
  • Barrels 1.jpg 3 Експериментуйте з витримкою в дереві самостійно. Віскі дозріває в дубових бочках, проте як підприємець, ви можете навчитися витримувати його, використовуючи мотузку і підсмажений хмиз. Спробуйте експериментувати з таким деревом, як береза, вишня, або дуб для особливого аромату. Зрозуміло, використовуйте цю техніку тільки щодо того віскі, який здається недосконалим; дуже хороший віскі, ймовірно, не виграє від додаткової обробки деревом.
    • Переконайтеся, що гілочки або хмиз достатньо малі, щоб поміститися у вашу пляшку з віскі.
    • Прогрійте ваші гілочки або хмиз в духовці кілька годин на слабкому вогні, щоб усунути всю вологу.
    • З допомогою паяльної лампи легенько підсмажте гілочки. Ваша мета – отримати не вугілля, а злегка підсмажити гілочки, щоб отримати додатковий аромат.
    • Скріпіть гілочки шматочком мотузки і занурте їх у пляшку з віскі, пробуючи його кожні 30 хвилин. Не варто робити це довше години, щоб отримати більший ефект. 30-60 хвилин – все що потрібно, щоб створити достатній ефект.
    • Відзначте: Переконайтеся, що тип дерева, який ви використовуєте, безпечний для використання з віскі. Деякі види дерева отруйні для людини і/або не принесуть нічого доброго аромату вашого віскі. Ваше здоров'я завжди має бути на першому місці.
  • 4 Постарайтеся утриматися від додавання льоду. Звичайно, якщо ви віддаєте перевагу холодний і дуже розбавлений віскі, можете поводитися і так. Проте більшість любителів віскі уникають льоду. Холодна температура маскує певні аромати, а надто розбавлений віскі – це ж більше вода, ніж віскі, вірно?
    • Якщо ви все ж хочете охолодити віскі, використовуйте камінчики. Ви можете покласти їх в морозилку і заморозити, і вони, якщо зроблені вірно, не залишать від себе післясмаку.
  • Edinburgh Scotch Whisky Experience 3.jpg 5 Почніть збирати свою власну колекцію віскі. Звичайно, якщо ви новачок, це може здатися трохи дивним. Однак багато знаходять колекціонування віскі веселим і повчальним хобі. Ось кілька моментів, про які варто подумати, коли почнете свою власну колекцію:
    • Купуйте те, що вам подобається за смаком, а не те, що може в майбутньому принести великі гроші. Аукціон віскі досить нестійкий. Ціни часто змінюються. В колекціонуванні найкраще дотримуватися того, що ви любите; таким чином, якщо ціна на віскі буде падати найближчі 10 років, чи не випередить інфляцію, ви все одно будете щасливі випити свій віскі.
    • Зберігайте свої чеки. Зберігайте чеки разом з пляшками. Це маленьке приємне нагадування про те, що ви заплатили, і воно допоможе вам насолодитися віскі більшою мірою, коли ви нарешті вирішите відкрити пробку.
    • Зберігайте свій скарб в різних місцях. Якщо шпигуючий гравець дитина або руйнівний пожежа накриють ваш схованку, ви будете раді тому, що розділили його на кілька місць. Не тримайте всі яйця в одному кошику.
  • Поради

    • Хоч шотландський віскі безумовно може доставити задоволення в коктейлі – хороший віскі краще пити нерозбавленим.
    • Пийте скотч у суспільстві людей. Скотч, розділений з друзями, завжди краще, ніж скотч, випитий наодинці.

    Джерела і посилання

  • ^ drinks.seriouseats.com/2012/02/what-is-single-malt-scotch-what-is-blended-whisky.html
  • ^ http://www.askmen.com/top_10/entertainment/the-expert-10-things-to-know-about-drinking-whiskey_7.html
  • ^ http://shandeh.com/?p=381
  • ^ http://www.forbes.com/2004/04/14/cx_np_0414feat.html
  • ^ http://www.maltmadness.com/malt-whisky/beginners-guide-05-maturation.html
  • ^ http://www.whiskymag.com/glossary/angels_share.html
  • ^ http://www.whisky-distilleries.info/Fabrication_EN.shtml#vieillissement
  • ^ http://www.scotlandwhisky.com/about/single-malt-scotch-whiskyregions
  • ^ http://www.artofmanliness.com/2009/04/05/the-art-of-manliness-guide-to-scotch-whisky/
  • ^ http://www.whiskymag.com/nosing_course/part1.php
  • ^ http://www.whiskymag.com/nosing_course/part1.php


  • Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?