Як визначити, чи дивитеся ви телевізор в якості HD

Кроки

  • Tell if You're Watching TV in HD Step 1.jpg 1 Перевірте тип свого телевізора або монітора. Сигнал HDTV може відображатися тільки на HD моніторі або телевізорі. Сучасний HDTV телевізор складається з дисплея, здатного відображати зображення високого дозволу і вбудованого цифрового тюнера, підтримує прийом сигналу у форматі HDTV. Монітор відрізняється тим, що в ньому відсутній вбудований тюнер. Монітор або телевізор високого дозволу здатні відображати не менше 720 рядків, але багато здатні відображати 1080 рядків, в той час, як телебачення стандартної чіткості (SD) передається у вирішенні всього 480 рядків. Ще однією характеристикою дозволу є розгортка, яка буває прогресивної або чергуванням (про це йтиметься далі). Найбільш широко зустрічаються типи дисплеїв: 480i, 480P, 720P, 1080i і 1080P. Дисплеї з роздільною здатністю 480i або стандартної чіткості (SD); 480P— дисплеї покращеного дозволу (ED), інші типи — дисплеї високого дозволу (HD або High Definition).

    • Ця табличка показує відмінності між найбільш поширеними типами дозволу дисплеїв. Значення праворуч зверху до низу — "вертикальне" дозвіл дисплеїв. Значення вгорі — дозвіл, але горизонтальне, саме про нього ми чуємо в рекламі телевізорів. "PAL" це стандартне телевізійне дозвіл, в основному використовується в Росії і європейських країнах. NTSC це стандартне телевізійне дозвіл, що використовується в США, також має співвідношення сторін 4:3 або стандартне. Інші дозволи (крім PAL, звичайно) мають співвідношення сторін 16:9 або 'широкоекранне , незалежно від того, це 720P, 1080P або 1080i.
  • Tell if You're Watching TV in HD Step 2.jpg 2 Прогресивна або черезрядкова розгортка? Буква i після цифр 480 і 1080 означає стару чересстрочную розгортку, а P після цифр 480, 720 і 1080 означає нову, прогресивну розгортку. Поняття "розгортка" описує як зображення "окреслюється" на дисплеї. Цифри 480, 720 і 1080 означають кількість горизонтальних рядків дисплея. Дисплей з чересстрочной розгорткою спершу промальовує непарні рядки (1, 3, 5, 7, і т. д.), починаючи з лівого верхнього кута дисплея в нижній правий. По закінченні, процес повторюється для парних рядків (2, 4, 6, 8 і т. д.), і так далі, доки дисплей не буде вимкнений. При прогресивній розгортці рядка промальовуються в послідовному порядку (1, 2, 3, 4, і т. д.). Більшість людей воліють дисплеї з прогресивною розгорткою, оскільки зображення на них виглядає краще, ніж на дисплеях з чересстрочной розгорткою. Дисплеї з роздільною здатністю 480 і 1080 рядків можуть бути як з чергуванням, так і прогресивною розгорткою, а дисплеї з роздільною здатністю 720 рядків — тільки з прогресивною.
  • Tell if You're Watching TV in HD Step 3.jpg 3 Який роз'єм? HD монітори (і більшість HD телевізорів) володіють широким набором роз'ємів, як наприклад:
    • HDMI (High Definition Multimedia Interface, інтерфейс для мультимедіа високої чіткості) – роз'єм і кабель, що дозволяє передавати цифрові відеодані високої роздільної здатності та багатоканальні цифрові аудіосигнали.
    • DVI - Digital Visual Interface - роз'єм і кабель, призначений для передачі тільки відеозображення, в тому й числі і HD.
    • VGA - Video Graphic Adapter - 15-контактний роз'єм і кабель для підключення аналогових моніторів до комп'ютерних відеокартам. Якщо цей роз'єм є на HD телевізорі або дисплеї, з його допомогою можна підключити комп'ютер до цього телевізора або дисплея. Це може стати в нагоді, якщо в якості домашнього кінотеатру використовується комп'ютер з відеокартою без HDMI роз'єму.
    • Компонентний - червоний, зелений і синій - набір з 3-х аналогових кабелів, який може передавати HD відео (тільки відео). І DVI і компонентний кабель вимагають наявності окремого кабелю або кабелів для передачі аудіосигналу до підсилювача і колонок або аудіовходу телевізора ( "L" або "R", червоний і білий).
    • "S Video" - кабель, що передає відеосигнал набагато кращої якості, ніж звичайний композитний (з жовтим роз'ємом) кабель, але не може передавати відео в HD якості. Він також передає тільки відео.
    • Композитний відео-аудіо стерео кабель - як і кабель S Video, він не може передавати відео в HD якості. Також в цьому кабелі лівий і правий канали часто об'єднані. Коннектори у нього такі ж, як у композитного кабелю, тільки інших кольорів.
  • Tell if You're Watching TV in HD Step 4.jpg 4 Перевірте джерело. Оскільки монітор може тільки показувати одержуваний сигнал, для прийому телесигналу потрібен окремий тюнер і ВЧ/УВЧ антена. HD телевізори мають вбудований тюнер, тому окремий тюнер не потрібен (крім випадків, якщо ви плануєте дивитися канали в стандарті, не підтримується вбудованим тюнером). Як і монітора з тюнером, HD-телевізора, також потрібна ВЧ/УВЧ антена.
    • Замість УВЧ/ВЧ можна використовувати підключення до провайдера супутникового або кабельного телебачення. Такі провайдери надають високоякісні HD тюнери, щоб можна було дивитися HD зображення. Стандартні тюнери, зазвичай, підтримують тільки телебачення стандартної чіткості і не показують HD сигнал.
    • Перевірте відео плеєр. У 2008 році закінчилася "війна відео форматів" між HD-DVD і Blu-ray Disk (зразок війни між технологіями відеокасет "BetaMax" і "VHS" пару десятків років тому), в результаті чого "Blu-ray Disc" став загальновизнаним стандартом. Обидва формати підтримують HD зображення, але виробництво HD-DVD плеєрів і дисків було згорнуто. Слід зазначити, що як HD-DVD, так і Blu-ray забезпечує "зворотний сумісність" з більш старим форматом DVD. Тобто, плеєра цих стандартів можуть відтворювати DVD. на жаль, ні "DVD", ні тим більше "VHS" касети, не підтримують відео в HD якості. І, нарешті, формат S-VHS ("Super" VHS, не плутати з S-Video) забезпечує більш високу якість зображення, ніж VHS, але все одно не дотягує до HD, та й не особливо популярний.
  • Tell if You're Watching TV in HD Step 5.jpg 5 Перевірте кабелю. Навіть при наявності потрібного обладнання, HD картинка може і не вийти, якщо використовувати не ті роз'єми і кабелі. Для підключення пристроїв використовуйте роз'єми і кабелі HDMI, DVI, VGA або RGB. Це забезпечить передачу сигналу високого дозволу до телевізора, монітора або дисплею. Якщо джерело або відео плеєр можуть видавати HD сигнал, а телевізор здатний відображати HD зображення — НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ композитний роз'єм і кабель. Не приєднуйте 2 пристрої до одного роз'єму HDTV (до роз'єму "Input 1" має бути підключений тільки 1 пристрій до Input 2" — друге і т. д.)
  • Tell if You're Watching TV in HD Step 6.jpg 6 Налаштуйте пристрою на оптимальну роботу з дисплеєм. Керуючись інструкціями до телевізора та іншим пристроям (Blue-Ray, супутниковий тюнер тощо) підберіть відповідний вхід (роз'єм) Перевірте максимальна роздільна здатність, підтримуваний телевізором і джерелом. Якщо HD телевізор підтримує дозвіл до 720P, не встановлюйте дозвіл вище, ніж 720P. Аналогічно і з дозволом 1080i і 1080P. Багато телевізори штучно знижують дозвіл, до рівня, підтримуваного телевізором, але, в результаті обробки, зображення може трохи погіршуватися. Завдання полягає в тому, щоб не обмежувати дозвіл, який може видавати джерело нижче 480P (DVD плеєри з прогресивною розгорткою), 720P або 1080i (для кабельного та супутникового ТБ, HD-DVD плеєрів) і 1080P (Blu-Ray Disc плеєри і деякі супутникові ресивери), якщо, звичайно, цей дозвіл не перевищує можливості телевізора.
  • Tell if You're Watching TV in HD Step 7.jpg 7 Порівняйте. Налаштувавши джерело зображення або пару ТВ каналів стандартної чіткості (SD), ви вже зможете визначити, який тип сигналу ви дивіться. Прямі студійні та спортивні трансляції в HD якості — відмінний варіант, щоб побачити і порівняти деталі, на які спочатку не звертаєш уваги. Чоловіча щетина, окремі травинки на спортивному полі та інші зображення фотографічної якості, які здаються тривимірними — типовий приклад HD зображення. Зображення в стандартному дозволі, у порівнянні з HD, буде здаватися "приглушеним" або розмитим — ніби по екрану розмазаний тонкий шар желе.

  • Поради

    • HD програми не обмежуються новими телесеріалами і фільмами. За фактом, фільми, зняті на кіноплівку (не на відеоплівку) — ідеальні кандидати для перегляду на HD-телевізорі з Blu-Ray дисків або HD трансляції. Роздільна здатність плівки значно вище навіть, ніж сигнал 1080P, тому, як би дивно це не звучало, фільми зняті 20, 30, 40 років тому відмінно виглядають на HD телевізорі.
    • Телевізори з великою діагоналлю екрану відмінно відображають HD програми, але програми в стандартному дозволі на них виглядають жахливо. Це відбувається з-за того, що "шуми" зображення значно збільшуються, пропорційно до збільшення картинки. Тому програми в стандартному дозволі краще дивитися на невеликому екрані або звичайному телевізорі. На щастя, у HD форматі виходить все більше і більше програм.
    • Наприклад, у США майже всі програми транслюються в цифровому форматі. Хоча це і не означає, що всі вони в HD якості. При налаштуванні у вас напевно будуть канали, як в стандартному, так і в HD якості. Як правило, якщо звичайний сигнал відображається на широкоформатному HD телевізорі — зображення не заповнює екран телевізора повністю. По боках картинки будуть чорні смуги або зображення буде розтягнута в ширину для заповнення екрану. І навпаки, якщо HD зображення показується на звичайному екрані — чорні смуги будуть зверху і знизу зображення, або воно буде "обрізано" з боків, щоб уміщатися на екрані без спотворення пропорцій. Це цілком нормально. Як правило, налаштування ТВ (або джерела) дозволяють глядачеві обирати режим відображення картинки. Ці параметри зазвичай називаються "обрізати, збільшити, розтягнути" і т. п. Екрани стандартного дозволу зазвичай мають співвідношення сторін 4:3, а широкоекранні ТВ — 16:9.
    • Сумно, але передачі зняті на відеоплівку (а не на кіноплівку або HD-камеру), на екрані HD-телевізора виглядають досить убого. Зображення з VHS (або BetaMax) на HD телевізорі також буде виглядати жалюгідно. VHS краще дивитися на невеликому ЕПТ телевізорі.

    Попередження

    • Сигнал стандартного дозволу буде виглядати гірше на телевізорі високої чіткості (HDTV), ніж на звичайному телевізорі стандартного дозволу.
    • У Microsoft Xbox 360' вбудований DVD плеєр. Blu-ray диски відтворюється не будуть. Але приставка може програвати DVD, а також HD відео з DVD-ROM або USB флешки.
    • Не намагайтеся передати на HD телевізор зображення більш високого дозволу, чим він може відобразити. Крім того, уточніть, чи підтримує ТБ прогресивну розгортку. Деякі дисплеї можуть відображати в режимі 1080i, але не 1080P. Обмежте дозвіл джерела, щоб воно не перевищувало можливості телевізора, коли телевізор автоматично не перетворює зображення в більш низький дозвіл.
    • Існують DVD які "конвертують" DVD в більш високий дозвіл. Така обробка розширює стандартний дозвіл DVD, "підганяючи" під HD дисплей, але кінцевий результат все одно не буде HD якістю. Важливо не плутати таку конвертацію з HD якістю.
    • В Sony Playstation 3 вбудований плеєр Blu-ray Disc. Він може відтворювати Blu-ray диски, а також, як і Xbox 360, може програвати звичайні DVD.
    • "HDTV антен" не існує. У більшості випадків, HD сигнал транслюється у УВЧ діапазоні. У перевантажених сигналами зонах, передачі можуть транслюватися і в ВЧ діапазоні. За останні 50 з гаком років технологія ВЧ\УВЧ антен не змінилася. Втім, не виключено, що буде потрібно заміна антени на більш чутливу і її перестановка або пересилання, у бік передавача. Зайдіть на сайт Antenna Web, щоб отримати безкоштовну і всеосяжну інформацію про оптимальну встановлення антени у вашому випадку.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?