Як приготувати варення

Інгредієнти

  • 8 чашок (2 л) солодких свіжих фруктів або ягід (наприклад, полуниця, лохина або абрикоси)
  • Один пакет пектинового порошку (за бажанням)
  • 4 чашки цукру (5 і 1/3 – для гірких фруктів, начебто апельсина)
  • 1/4 чашки лимонного соку
  • 1/2 їдальні ложки масла або маргарину

Кроки

Метод 1 з 3: Підготовка інгредієнтів

  • Make Jam Step 1 preview.jpg 1 Вирішите, використовувати пектин чи ні. Пектин не обов'язковий, щоб приготувати варення; тим не менш, він допоможе додати варення більш густу, желейну консистенцію, а також запобігає його від надмірної плинності. Ви можете знайти його в більшості супермаркетів, в лавах для консервування або випічки, він продається в рідкому вигляді або в порошку. Якщо вирішите використовувати пектин, тоді виконайте інструкції, яка буде йти разом з ним – в ній ви знайдете конкретні пропорції цукру до фруктів. Це внесе невеликі зміни в рецепт.
  • Make Jam Step 2 preview.jpg 2 Стерилізуйте дюжину банок для консервації. Можна використовувати будь-які старі банки – вам потрібно знайти банки, спеціально призначені для консервації. Потім прокип'ятіть банки у воді протягом 10 хвилин. Переверніть їх догори дном на чистий рушник, а іншим накрийте зверху, поки ви не будете готові їх використовувати. Можливо, вам не знадобляться всі 12 банок, особливо якщо ви використовуєте великі банки, але краще приготувати більше, ніж менше.
    • Дуже важливо простерилізувати банки правильно, тому що основний принцип консервування – вбити всі бактерії, які псують їжу, а потім міцно запечатати їх, перш ніж поставити зберігати.
  • Make Jam Step 3 preview.jpg 3 Приготуйте фрукти. Спочатку вимийте фрукти під проточною водою, а потім зробіть все необхідне, щоб вони були готові до того, щоб їх з'їли. Очистіть їх від шкірки, приберіть кісточки, стеблинки і все інше, що потрібно прибрати. Потім поріжте фрукти на маленькі зручні шматочки. Якщо ви використовуєте малину або лохину, тоді різати нічого не потрібно, але якщо використовуєте абрикоси, полуниці або будь-які інші більш великі фрукти, тоді вам потрібно порізати їх на сантиметрові шматочки; кожна полуничка повинні бути порізана навпіл або на чотири частини, наприклад. [1]
  • Make Jam Step 4 preview.jpg 4 Подавіть фрукти. Коли ви помили їх, підготували їх і дали деякий час висохнути, ви повинні розім'яти їх пресом для картоплі або дерев'яною ложкою. Не сходите з розуму – фрукти природним чином стануть м'якше і податливі після того, як ви прокип'ятіть їх. Те, як довго вам потрібно тиснути фрукти, залежить від того, який вид варення ви любите – якщо любите щільне варення з великими шматочками фруктів, тисніть їх 1-2 хвилини; для більш однорідної маси – близько трьох хвилин.
  • Make Jam Step 5 preview.jpg 5 Покладіть фрукти в казанок або велику каструлю. Спочатку покладіть 8 чашок фруктів, а потім додайте лимонного соку і масла. Додайте 1/4 чашки лимонного соку і 1/2 їдальні ложки масла або маргарину. Ніжно перемішайте інгредієнти. Можете підігріти масло, щоб його було легше заважати. Лимонний сік усуньте зайву солодкість вашого варення.
  • Метод 2 з 3: Готуємо варення

  • Make Jam Step 6 preview.jpg 1 Доведіть суміш до повного кипіння. Повне кипіння – це таке кипіння, коли бульбашки не припиняються і не зменшуються, коли ви починаєте перемішувати. Заважайте постійно і кожен раз черпайте масу з дна, щоб уникнути пригорання. Кипіння суміші виділить сік з фруктів і вбереже від каструлю горіння.
  • Make Jam Step 7 preview.jpg 2 Додайте цукор. Всипте цукор, не зменшуючи жар і заважаючи до тих пір, поки він повністю не розчиниться. Ви помітите, що фрукти стали прозорішими і світліше після додавання цукру. Продовжуйте заважати постійно. У цьому рецепті використовується 4 чашки цукру на 8 чашок фруктів (співвідношення цукру і фруктів 1:2), але майте на увазі, що частка цукру може змінюватися. Якщо ви використовуєте більш гіркі фрукти (апельсини), тоді вам потрібно брати більше цукру, наприклад 2:3 (дві чашки цукру на кожні три чашки фруктів). [2]
    • Не шкодуйте цукру. У вас може виникнути думка, що так у вас вийде більш корисне варення, але насправді ви просто зіпсуєте консистенцію вашого варення.
  • Make Jam Step 8 preview.jpg 3 Прокип'ятіть суміш на повільному вогні протягом 5-20 хвилин, поки маса не загусне до консистенції сиропу. Тримайте суміш на повільному вогні, поки вона не досягне потрібного стану; час залежить від фруктів, які ви використовуєте, бо як у різних фруктів різний час, яке їм потрібне для того, щоб розваритися. Якщо ви використовуєте пектин, звіртеся з рекомендованим часом кип'ятіння, зазначеному на упаковці. Продовжуйте постійно помішувати.
    • Можете перевірити консистенцію варення холодної ложкою.
  • Make Jam Step 9 preview.jpg 4 Приберіть з вогню. Коли маса буде готова, вимкніть вогонь і приберіть каструлю з пальника.
  • Make Jam Step 10 preview.jpg 5 Використовуйте ложку, щоб прибрати будь-яку піну або бульбашки з поверхні. Піна буде мати білуватий відтінок, і з одними фруктами її буде більше, ніж з іншими. Не потрібно намагатися прибрати кожну цятку, однак, якщо залишити піну варення як є, воно змінить консистенцію і смак буде неприємний.
  • Метод 3 з 3: Зберігання варення

  • Make Jam Step 11 preview.jpg 1 Розлийте варення або джем з приготованим банкам. Скористайтесь лійкою, щоб направити варення в банки. Не забудьте залишити третину сантиметра вільного простору на верхівці банки. Протріть обідок та різьблення на банках чистою вологою тканиною, щоб прибрати вытекшее варення або краплі. Переконайтеся, що добре витерли верхню поверхню банки, де буде кришка.[3]
  • Make Jam Step 12 preview.jpg 2 Приготуйте кришки для банок. Закип'ятіть в середній каструлі пару сантиметрів води. Покладіть кришки в воду. Притисніть їх до дна і не дозволяйте їм прилипати один до одного – так вони прокипятятся рівномірно. Дайте їм розм'якнути хвилину-дві. Ви можете робити це одночасно з розливанням варення і протиранням ободків і різьблення, якщо з часу все розрахували правильно. [4]
    • Помістіть розм'якшені кришки на банки. Магнітна паличка для кришок дозволить вам безпечно витягти їх з води. Щоб звільнити кришку, помістіть її на банку і нахиліть паличку. Якщо у вас немає палички, можете скористатися парою маленьких щипців.
    • Закрутіть чистий гвинт над кришкою і зміцните його достатнім тиском рукою. Не закручуйте занадто сильно, інакше кришка деформується і зійде з обода банки.
  • Make Jam Step 13 preview.jpg 3 Прокип'ятіть банки з варенням близько 10 хвилин. Для цього опустіть банки на рамці на водяну баню в автоклав або у велику каструлю. Якщо ви використовуєте каструлю, покладіть рамки на дно каструлі, щоб банки не стосувалися безпосередньо дна. Додайте достатню кількість гарячої води, щоб покрити їх на 2-5 див. Можете поміряти по суглобу, як показано на рисунку. Після цього, накрийте банки і доведіть воду до повільного кипіння.
  • Make Jam Step 14 preview.jpg 4 Остудіть банки. Приберіть банки з киплячої води. Щипці для банок – надійний і безпечний спосіб зробити це, або ж, якщо ви робили це в автоклаві, підніміть рамку. Поставте банки на чистий рушник, щоб вони охололи. Дайте банкам охолонути, залишивши їх на добу в місці, де немає протягів. Ви можете почути клацають звуки, які можуть видавати металеві кришки. Це всього лише остигає вміст банок, створюючи при цьому певний вакуум.
  • Make Jam Step 15 preview.jpg 5 Переконайтеся, що банки добре закатані. Вакуум, що створився остившім вмістом банки, повинен міцно притиснути купол кришки вниз. Якщо вам вдалося натиснути на кришку, значить, вона не запечатана. Вона не повинна пружинити тому. Якщо банку не запечатана як слід, ви можете поставити свіжу кришку і обробити її ще раз або ж просто поставити в холодильник і з'їсти вміст банки найближчим часом.
    • Помийте банки холодною водою з милом, щоб прибрати зовні надлишки варення. На цьому етапі вже можете прибрати кільця, тому що кришки вже повинні триматися самостійно. Дайте кілець і банкам висохнути, перш ніж прибирати кільця, щоб запобігти іржу.
  • Поради

    • Приберіть всі пом'яті або іржаві кільця.
    • Якщо ви використовуєте старі банки, на око пошукайте тріщини або вм'ятини. Пройдіться акуратно пальцями обідка навколо, щоб переконатися, що він гладкий і неушкоджений.
    • З абрикосів виходить смачне варення, але воно не завжди зберігається як слід. Якщо абрикосове варення стало схоже на гель через 2 тижні, подавайте його гарячим на ванільному морозиві, назвавши це соусом. Це так само смачно з млинцями або вафлями.
    • Ви можете фрукти подрібнити в блендері. Це зекономить час і сили.
    • Подивіться рекомендації в кулінарних книгах з приводу часу обробки банок виходячи з компонентів і розмірів, що особливо актуально в тому випадку, якщо ви використовуєте старий рецепт. Процес приготування змінюється від року до року, тому що ми постійно дізнаємося щось нове про безпеку і, в деяких випадках, тому що з продуктами звертаються по-різному.
    • Що посієш, те й пожнеш. Використовуйте тверді недоспевшие фрукти. Якщо ви купуєте велику кількість фруктів, попросіть спочатку зняти пробу – фрукти не повинні бути терпкими і занадто солодкими.
    • Якщо варення не стало дещо нагадувати гель (не загусло після остигання), ви можете переробити невдалу партію, виливши вміст банок назад в каструлю і додавши ще пектину.
    • Зробіть відмінний джем, використовуючи 3/4 склянки цукру на кожну склянку свіжих стиглих фруктів – без пектину. Повільно доведіть до сильного кипіння, не забувайте помішувати, варити від 30 хвилин до години. Покладіть керамічне блюдо в морозилку. Варення досить кип'ятили, коли ви можете зробити їм доріжку по холодній тарілці. У цьому методі виходить набагато більше фруктового аромату і менше сиропної солодощі.
    • Спробуйте варення на кексах, на здобі, легких тістечка, булочки або рогаликах (з вершковим сиром або без нього), додатково до класичним тостів з горіховим маслом.
    • Ви можете стерилізувати банки, поставивши їх в посудомийну машину на «гарячий» режим.

    Попередження

    • Зберігайте в холодному місці.
    • Домашня консервація може бути смертельно небезпечна, якщо вона зіпсована або погано зберігалася. Завжди обробляйте їжу так довго, як рекомендується в керівництві, мийте і стерилізують банки відповідним чином перед використанням, викидайте банки з їжею, які не були запечатані добре. Також, викидайте банки, вміст яких погано пахне або виглядає пліснявим або знебарвленим.
    • Не намагайтеся подвоїти рецепт. Якщо ви збираєтеся зробити кілька партій, робіть їх окремо. Подвоєння партій може порушити баланс інгредієнтів.
    • Не розміщуйте холодне скло в гарячу воду і навпаки. Раптові зміни температури можуть зруйнувати скло.
    • Хоч ви і можете зберегти банки від куплених продуктів, які йдуть в закритих банках, справжні банки для закачування – найкраще. Вони виготовлені з досить товстого скла і розраховані на багаторазове ручну закатку. Використовуйте ті баночки, що ви назбирали, для того, щоб зберігати сухі продукти або колекцію дрібниці.
    • «Відкрита закочування», колись популярний спосіб консервації, при якому банки перевертаються і закриваються таким чином, що гарячі компоненти створюють «кришку» – НЕ безпечний спосіб. Метод за допомогою парафіну також під питанням. Краще всього використовувати металеві кришки і обробляти банки рекомендована кількість часу на киплячій водяній бані.

    вам знадобиться

    • 6-8-літрова каструля або котел.
    • Дюжина скляних банок. На ваш вибір: пів-літрові, 330 мл або літрові.
    • Кільця та кришки для скляних банок. Нові банки йдуть в комплекті з цим, в інших випадках доведеться докупити.
    • Щипці для банок (щоб безпечно витягти банки з киплячої води).
    • Магнітна палиця або маленький щипці.
    • Автоклав для водяній лазні або велика каструля.
    • Дифузор для вогню або електроплита.
    • Дерев'яна ложка з довгою ручкою.
    • Друшляк.
    • Воронка для банок.
    • Ківш.
    • Фартух (необов'язково, але бажано).
    • Десертна ложка для зняття піни. Якраз такого розміру, як звичайна ложка для супу.
    • Невелика миска щоб скидати піну.
    • Старі, але чисті рушники.
    • Прес для картоплі.
    • Кулінарний таймер.
    • Підставка для посуду і рідина для миття посуду.
    • Стакани для відмірювання.


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?