Відповіді на всі випадки життя прямо на цьому сайті

Як розпізнати трансжири

Рекламний блок

Кроки

  • 1 Дізнайтеся про властивості їжі з високим вмістом транс-жирів.
    • Транс-жири можуть не втрачати тверду (або напівтверду) форму навіть при кімнатній температурі. В цьому їх відмінність від ненасичених жирів, які мають рідку форму при кімнатній температурі, і насичених жирів, що мають тверду форму при кімнатній температурі. Транс-жири надають маслам і жирам м'яку і податливу консистенцію. Багато продукти, що містять транс-жири також мають м'яку і податливу консистенцію, жирний присмак і маслянисту текстуру.
    • Транс-жири надають смаженій їжі свіжий вигляд і дозволяють їй довго зберігатися. Багато промислові харчові продукти, обсмажуються на олії з високим вмістом транс-жирів, оскільки працювати з ними вигідніше, ніж з насиченими жирами. Таким чином, продукту надаються властивості насичених жирів без використання останніх. Масло менше окислюється і зберігає рідку форму під час зберігання і переробки. У нього низька температура плавлення і висока температура згоряння, що робить його ідеальним варіантом для смаження при високих температурах. Перевірте етикетку смаженої їжі, якщо вона містить транс-жири, то на ній будуть зазначені такі слова: "містить транс-жири", "частково гідрогенізовані", "гідрогенізовані".
  • 2 зрозумійте різницю між синтетичними і натуральними транс-жирами.
    • За хімічним складом синтетичні і натуральні (природні) транс-жири не відрізняються. Єдина відмінність між ними — це походження транс-жиру. Основна причина, по якій синтетичні транс-жири привертають до себе увагу значне переважання у їх споживанні у порівнянні з натуральними транс-жирами. Багато людей вважають, що синтетичні транс-жири більш шкідливі, ніж натуральні. Правда в тому, що всі транс-жири однаково шкідливі і люди, які споживають натуральні транс-жири, доповнюючи їх кількість синтетичною версією, наживають собі проблеми зі здоров'ям.
  • 3 Знайте, які продукти містять натуральні транс-жири.
    • Якщо їжа містить натуральні транс-жири, то, як правило, в невеликих кількостях. Така їжа містить в собі і інші життєво важливі елементи, тому її не слід виключати з раціону тільки через вміст транс-жирів. Важливо знати ці продукти, щоб розуміти в якій кількості ви споживаєте транс-жири.
    • До їжі, що містить натуральні транс-жири відносяться: вершкове масло, молоко, сир, яловичина, баранина і свинина. У цих продуктах міститься невелика кількість транс-жирів та їх споживання слід обмежити, але не виключити з раціону харчування повністю.
  • 4 Знайте, які продукти містять синтетичні транс-жири.
    • Дуже багато продуктів містять синтетичні транс-жири замість натуральних (природних). В якості харчового інгредієнта часто використовується частково гідрогенізована рослинна олія. Частково гідрогенізована рослинна олія виробляється з допомогою пропускання водню через масло з високим вмістом ненасичених жирів. Після цієї процедури жири перетворюються в транс-жири і насичені жири. Це надає маслу необхідні якості, як масляниста текстура і напівтвердий стан при кімнатній температурі, але воно залишається ненасиченим жиром. Лише в останні десять років дослідження почали поступово підтверджувати шкідливий вплив транс-жирів, хоча протягом багатьох років вони вважалися здоровим замінником насичених жирів.
    • Продукти з високим вмістом синтетичних транс-жирів: частково гідрогенізована олія, майонез, смажена їжа, тістечка, морозиво, солодощі, випічка, комбіжир і маргарин. Але, це не обов'язково стосується всіх таких продуктів. Багато виробників працюють над тим, щоб піти від використання синтетичних транс-жирів і читання етикетки допоможе вам зрозуміти, чи відноситься конкретний продукт до шкідливого чи ні.
  • 5 Читайте склад і дані про харчову цінність на етикетці.
    • У багатьох країнах наявність транс-жирів у складі продукту повинно бути вказано на етикетці (на даний момент в Росії немає вимоги вказувати на етикетках продуктів кількість транс-жирів). Відповідно до світових стандартів, продукти, визнані вільними від транс-жирів повинні містити в собі не більше 0,5 грам в порції, і в цьому криється весь підступ. Багато компаній зменшують розмір порції, таким чином, щоб мати можливість вказати на етикеті, що в порції міститься 0 грам транс-жирів. Але транс-жир в продукті-то залишається, і чим більше порцій з'їсть споживач, тим більше він вживе транс-жирів.
    • Прочитайте склад продукту, щоб визначити наявність транс-жирів. Якщо в складі продукту є повністю або частково гідрогенізована олія, яловичина, вершкове масло, молочні жири, жирний сир, козлятина, свинина або баранина, то продукт містить транс-жири, незалежно від того, що зазначено в даних про харчової цінності. Повністю гідрогенізована рослинна олія містить мінімальну кількість транс-жирів. На відміну від частково гідрогенізованого масла, до складу якого входять в основному транс-жири, в повністю гідрогенізоване рослинне входять насичені жири.
  • Попередження

    • Багато компаній відмовляються від використання транс-жирів, але деякі просто замінюють їх насиченими жирами, споживання які у великих кількостях також призводить до захворювань серця і підвищеного рівня холестерину. У раціоні здорового харчування бажано звести до мінімуму споживання їжі, що містить тверді жири у великій кількості. Рекомендується, щоб в денному раціоні кількість жирів і підсолоджувачів не перевищувала 15%.
    Рекламний блок


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?