Як вилікувати сонне апное

Кроки

  • Deal with Sleep Apnea Step 1.jpg 1 Якщо ви постійно прокидаєтеся втомленим, відчуваєте сонливість вдень, відчуваєте, що ваш розум вже не настільки гострий і швидкий, як раніше, відзначаєте, що іноді прокидаєтеся з задишкою або постійно збиваєтеся з подихи, або якщо у вас розвинулося відчуття пригніченості, то зверніться до лікаря з питанням вивчення вашого сну. Якщо ви прокидаєтеся кілька разів за ніч, і особливо часто - ближче до ранку, то тоді можна сміливо сказати, що у вас сонне апное у самій його важкій формі. Якщо деколи ви не можете згадати, як проїхали останні кілька кілометрів, або якщо ви, будучи пасажиром в транспорті, то і справа засинаєте, то теж є сенс запідозрити у себе сонне апное. У будь-якому разі, все, що було зараз нами перераховано - це ознаки поганого сну, а причиною тому як раз і є сонне апное. Можливо навіть, що ви вже давно змирилися з цими проблемами і просто не звертаєте на них уваги. А даремно.
  • Deal with Sleep Apnea Step 2.jpg 2 Запитайте у людини, з яким ви разом спите, не чують вони ваш гучний хропіння або різке підвищення і настільки ж різке зниження гучності хропіння. Запитайте також, чи не чули ті люди, як ви раптово переставали дихати вночі або вдень (під час сну). Сонне апное багато в чому схоже на хропіння, їх часто плутають. Тим не менш, хропіння - це стан, часто передує розвитку апное. Храпящие мають всі шанси з віком придбати апное тієї чи іншої форми.
  • Deal with Sleep Apnea Step 3.jpg 3 Якщо лікар також підозрює у вас сонне апное, то він випише вам направлення на аналіз сну. У ході цього аналізу вам треба буде заснути в лабораторії. Складність в тому, що до вас будуть підключені різні датчики, які відстежують ваше дихання, рівень кисню в крові, фазу сну і загальний фізичний стан. У ряді випадків потрібні дві аналізу - перший діагностичний, другий уточнюючий, в ході якого визначається, як саме треба вас лікувати. Часом обидва цих аналізу проводяться в одну і ту ж ніч. Тим не менш, для постановки діагнозу "сонне апное" лікар завжди використовує дані першого аналізу.
  • Deal with Sleep Apnea Step 4.jpg 4 Якщо у вас підтвердиться діагноз сонного апное, лікар обговорить з вами можливості лікування. Як правило, лікується за допомогою пристроїв позитивного безперервного тиску в повітроносних шляхах (УПНДВП), які, власне кажучи, з допомогою повітряного тиску не дають повітряних шляхах закриватися. Інші методи лікування - хірургічні, як шляхом видалення фрагмента тканини, що блокує дихальний шлях, так і, в особливо складних і серйозних випадках, трахеотомія.
  • Deal with Sleep Apnea Step 5.jpg 5 Якщо у вас підтвердився діагноз сонного апное, а лікар вважає, що УПНДВП в тій чи іншій формі вам допоможе, то він випише вам рецепт на відповідний пристрій. Звичайно, придбати його буде непросто, доведеться звернутися у вашу страхову компанію і до постачальника такого медичного обладнання. Саме з їх допомогою вам підберуть пристрій, настроять його на вашу особі й навчать правилам експлуатації і чищення. Всі технічне обслуговування пристрою, що проводиться двічі в рік, також буде проводитися через ці організації.
  • Deal with Sleep Apnea Step 6.jpg 6 Знайдіть підходящу для вас маску. Пристрій кріпиться на вашому обличчі за допомогою маски, маски бувають різні - деякі навіть на манер протигаза. Звичайно, навряд чи у вас буде багатий вибір, але все ж краще вибирати те, що вам підходить більше. Багато людей вважають, що успіх лікування багато в чому визначається саме тим, як добре сидить на обличчі у них маска.
  • Deal with Sleep Apnea Step 7.jpg 7 Замовте теплової зволожувач і додаткові антибактеріальні фільтри. Це не сама стандартна опція в разі пристроїв УПНДВП, але всі ці частини потрібні, щоб захистити вашу слизову повітряних шляхів і легкі.
  • Deal with Sleep Apnea Step 8.jpg 8 Звикайте. Багатьом людям не так просто звикнути до пристроїв УПНДВП. Спробуйте привчити себе до цих масок, носячи їх вдень протягом довгого часу, а потім поступово починаючи в них спати.
  • Deal with Sleep Apnea Step 9.jpg 9 Не поспішайте і не здавайтеся. УПНДВП-терапія не приносить результати на наступну ніч. Навряд чи ви відразу ж позбудетеся від всіх проблем, прийміть це. Ваш організм вважає, що за вами великий борг в плані годин сну, як ніяк! Тим не менш, якщо дотримуватися прописаного лікування, то одного разу ви з радістю виявите, що почали спати краще, а апное починає турбувати вас все менше і менше.
  • Deal with Sleep Apnea Step 10.jpg 10 Насолоджуйтесь новим життям, в якій ви не знаєте про проблеми зі сном!

  • Поради

    • Якщо ви спите один, то поставте поруч з собою диктофон або увімкніть на комп'ютері відповідну програму. На всю ніч включати не треба - зробіть так, щоб вони включилися хоча б на годину тоді, коли ви точно будете спати (3-4 ранку, наприклад). На записі вам потрібно знайти ті моменти, коли хропіння припиняється (на хвилину або довше), а потім йде зітхання - і хропіння поновлюється. Такі фрагменти можуть вказувати на зупинку дихання, і чим довша пауза, тим занедбаніший апное. Хоча, само собою, надійніше буде пройти аналіз сну.
    • Для тих, у кого проблеми зі страховкою, підійде варіант покупки УПНДВП-пристрою через інтернет. Деякі пацієнти абсолютно упускають цей варіант. Пошукайте в мережі, і ви побачите, що ціни і багато іншого різняться від магазину до магазину.
    • Не забувайте, що ваше здоров'я страхову компанію не хвилює. Їх хвилюють ваші гроші. Так що пам'ятайте про те, що вам потрібно.
    • УПНДВП-пристрої можуть стати причиною до болю сильної сухості у роті. Це може бути пов'язано з тим, що ваш рот в сні відкривається. У такому випадку на допомогу прийде... ремінець для щелепи. Корисно також буде підключити зволожувач до УПНДВП-пристрою. Наприклад, допоможе зберегти вологість у роті пристрій "Oasis" від компанії "Sensodyne".
    • Якщо у вас є проблеми з високим тиском УПНДВП, розгляньте варіант придбання пристроїв автоматичного безперервного тиску в повітроносних шляхах. Різниця в тому, що такий пристрій буде більшу частину ночі працювати на малому тиску, збільшуючи його лише тоді, коли ваші повітроносні шляхи почнуть схлопуватися. Втім, ці пристрої ще не дуже надійні і зручні в експлуатації.
    • Люди у віці, а також ті, хто страждає від зайвої ваги, знаходяться в групі ризику розвитку сонного апное. Втім, у всіх нас є шанс зіткнутися з цією хворобою.
    • Люди з захворюваннями, що зменшують силу діафрагми (у зв'язку з травмою спинного мозку, м'язовою дистрофією або нейром'язовими патологіями), часто стикаються з нічної гиповентиляцией легенів. Ця патологія, при якій дихання стає занадто слабким, багато в чому схожа з сонним апное. Втім, в цьому випадку все можна швидко виправити за допомогою пристроїв дворівневого безперервного тиску в повітроносних шляхах, налаштованих особливим чином.
    • Серйозно подумайте, чи не вступити вам в співтовариство страждають від сонного апное. Для тих, хто тільки-тільки почав користуватися УПНДВП-пристроями, такі групи можуть стати безцінним джерелом інформації.
    • Якщо вже вам доведеться оплачувати УПНДВП-пристрій зі своєї кишені, не купуйте у лікаря. Купіть краще по виписаним лікарем рецептом в Інтернеті. Є всі підстави вважати, що так ви заощадите 2, а то і всі 3 вартості апарата!


    Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?