Як підвищити успішність у навчанні

Кроки

Частина 1 з 4: Основні кроки

  • Improve Your Grades Step 1 Version 2.jpg 1 Будьте уважними в класі. Найкраще, що ви можете зробити для поліпшення оцінок - це сконцентрувати увагу на новій інформації. Дуже легко відволіктися, коли викладач розповідає щось, що вам не цікаво, але ви все одно повинні бути уважні. Слухайте, що говорить викладач, а також конспектируйте інформацію і задавайте питання.
  • Improve Your Grades Step 2 Version 2.jpg 2 Конспектируйте урок (лекцію). Конспектування - відмінний спосіб поліпшити оцінки. Конспекти знадобляться вам у подальшому навчанні. Більше того, вони служать доказом того, що ви серйозно ставитеся до навчання. Не записуйте все, що говорить викладач, але коротко записуйте основну інформацію (найважливіші речі можна записувати більш докладно).
    • Якщо ви щось не зрозуміли, зробіть про це позначку, щоб задати викладачу або почитати додаткову літературу.
    • Ведіть конспекти від руки, а не на комп'ютері. Таким чином ви швидше запам'ятаєте інформацію.
  • Improve Your Grades Step 3 Version 2.jpg 3 Задавайте питання, якщо матеріал уроку вам не зрозумілий (неважливо, викладає цей матеріал викладач або ви прочитали у підручнику). Розумні люди не стають розумними моментально - вони вчаться і задають питання, якщо їм щось незрозуміло.
    • Якщо ви соромитеся поставити запитання вчителю на уроці, задайте його після уроку (коли ви залишитеся наодинці з викладачем).
    • Не думайте, що викладач розсердиться на вас за те, що ви ставите питання. Більшість вчителів ради, якщо до них звертаються за допомогою, так як бачать ваше старанність і зацікавленість.
    • Якщо після пояснення вчителя ви все ще не розумієте матеріал уроку, спробуйте знайти роз'яснення (або додаткову інформацію в інтернеті. На YouTube можна знайти ролики з уроками з основних шкільних предметів; також в мережі є спеціалізовані форуми і сайти, на яких можна ставити питання.
  • Improve Your Grades Step 4 Version 2.jpg 4 Вивчайте додатковий матеріал. Ймовірно, на початку року викладач ознайомить вас з програмою навчального курсу. Не обмежуйтеся цією програмою, а вивчайте додатковий матеріал (попередньо порадившись з учителем).
  • Improve Your Grades Step 5 Version 2.jpg 5 Перекушуйте протягом дня. Ви не зможете сконцентрувати увагу на досліджуваних предметах, якщо ви голодні. Між уроками перекушуйте і пийте напої, щоб сконцентруватися на уроках і краще зрозуміти матеріал.
    • Їжа повинна містити білок, який додасть вам енергії. Спробуйте перекушувати мигдалем або соєвими горішками.
  • Improve Your Grades Step 6 Version 2.jpg 6 Виробіть власний стиль навчання. У кожного учня є власний стиль навчання. Деякі люди запам'ятовують краще, коли вони рухаються. Іншим необхідно дивитися на візуальні матеріали (картинки, картки). Третім потрібно слухати (слова, музику). Подумайте про те, що допоможе вам швидше і простіше запам'ятати матеріал уроку, і виробіть ваш власний стиль навчання.
    • Наприклад, якщо ви використовуєте слухову пам'ять, запитайте викладача, ви можете записувати лекції на диктофон (чи аналогічний пристрій).
    • Якщо ви не можете визначити ваш стиль навчання, пройдіть цей тест (або будь-який інший аналогічний тест в мережі). Ви також можете проаналізувати ваш стиль навчання безпосередньо в класі.
    • Якщо ви використовуєте зорову пам'ять, намалюйте діаграму або іншу схему, яка візуально представить інформацію, призначену до запам'ятовування.
  • Частина 2 з 4: Ефективне навчання

  • Improve Your Grades Step 7 Version 2.jpg 1 Починайте вчитися з перших днів занять. Не чекайте кінця чверті (або семестру), щоб вивчити матеріал, а тим більше не зубрите його безпосередньо перед іспитом. Ви не зможете зрозуміти і запам'ятати матеріал і, як наслідок, отримати погану оцінку. Зубріння призводить до того, що ви не до кінця з'ясуєте предмет або зрозумієте його неправильно. Найкраще повторювати матеріал, вивчений на минулого тижня, щоб відновити його в пам'яті і краще засвоїти його.
    • Таким чином, перед іспитом вам потрібно просто переглянути ваші конспекти і пригадати вивчений матеріал.
    • Повторюйте пройдений матеріал як можна частіше, щоб запам'ятати і зрозуміти його.
  • Improve Your Grades Step 8 Version 2.jpg 2 Переглядайте конспекти, щоб освіжити в пам'яті пройдений матеріал. Якщо ви не зовсім зрозуміли його, конспект допоможе вам знайти потрібну інформацію. Організуйте конспекти з тем і переглядайте теми одну за іншою (не треба читати відразу весь конспект).
    • Іноді пов'язані теми викладаються в різний час. Можливо, вам доведеться зв'язати матеріал, вивчений у вересні, з матеріалом, який ви вивчили в січні, щоб правильно зрозуміти тему.
  • Improve Your Grades Step 9.jpg 3 Зробіть навчальний посібник. Іноді вчителі самі роздають навчальні посібники; в іншому випадку зробіть його самостійно. У навчальному посібнику представлена інформація, про яку будуть питати на іспиті, а також наводяться найбільш важливі факти та ідеї. Навчальні посібники, як правило, використовуються для підготовки до іспитів (тестів), але вони також можуть бути використані для кращого розуміння досліджуваних предметів. Робіть навчальний посібник після закінчення вивчення однієї теми, і ви будете готові до всього, що задумав вчитель (контрольна робота, тести, іспити).
    • Готуйте картки з вивченого матеріалу. Щоб полегшити вивчення матеріалу, записуйте основні визначення та поняття на окремих картках. У день вивчайте по 2-3 картки, повторюючи матеріал, вивчений раніше.
  • Improve Your Grades Step 10.jpg 4 Створіть навчальну стіну. Записуйте основні факти та ідеї на картки і вішайте їх на стіну (на дошку), а потім прикріплюйте картки пов'язаної з інформацією. Також малюйте діаграми та графіки на аркушах паперу і прикріплюйте їх на стіну. Зв'язку між картками та/або діаграмами можна відобразити за допомогою клейкої стрічки. Вивчайте матеріал за допомогою навчальної стіни, і при наближенні іспиту ви зможете легко знайти і згадати потрібну вам інформацію.
  • Improve Your Grades Step 11.jpg 5 Використовуйте техніку запам'ятовування інформації. Вам необхідно навчитися запам'ятовувати інформацію, яку ви не можете швидко згадати. Різним людям підходить та чи інша техніка запам'ятовування інформації, тому вам необхідно поекспериментувати. Найголовніше - навчитеся певній техніці заздалегідь (і витратьте на навчання багато часу, щоб ваш мозок мав достатньо часу для оволодіння цією технікою. Ви можете протестувати наступні техніки запам'ятовування інформації:
    • Працюйте з невеликою кількістю інформації. Наприклад, запам'ятовуючи іноземні слова або географічні назви, ніколи не працюйте з більш ніж п'ятьма словами/назвами. Спочатку гарненько запам'ятайте п'ять слів/назв, і тільки потім переходите до запам'ятовування наступних п'яти.
    • Використовуйте мнемоніку. Мнемоніка - це використання скорочень або інших прийомів і способів, що полегшують запам'ятовування. Наприклад, вираз «кожен мисливець бажає знати, де сидить фазан» - це мнемоніка на запам'ятовування розташування кольорів у веселці.
    • Використовуйте картки. Картки використовуються для вивчення слів і дат. Напишіть слово рідною мовою або опис історичної події на одній стороні картки, а на іншій - це слово іноземною мовою або дату, коли ця подія відбулася.
  • Improve Your Grades Step 12.jpg 6 Робіть перерви, щоб дозволити відпочити вашому мозку. Рекомендується вивчати предмет протягом 50 хвилин, а потім робити 10-хвилинну перерву.[1] Під час перерви рекомендується перекусити і зробити короткі фізичні вправи.
  • Improve Your Grades Step 13.jpg 7 Переконайтеся, що у вас є хороші умови для навчання. Під час занять ніщо не повинно відволікати вас (тому вимкніть стільниковий телефон!). Ви повинні зосередитися, тому що, як показують дослідження, якщо ви відволіклися, у вас піде 25 хвилин на концентрацію уваги.[2]
    • Знайдіть тихе місце; подумайте про те, щоб займатися в підвалі або у ванній кімнаті (якщо в інших кімнатах шумно). Також ви можете вивчати предмети в бібліотеці або тихому кафе.
    • Дуже часто люди вважають, що музика або телевізор потрібні їм, щоб зосередитися, хоча насправді це просто виправдання того, що люди відволікаються. Якщо ви людина, що використовує слухову пам'ять, промовляйте матеріал вголос, а не вивчати предмет з включеною музикою або телевізором (це тільки відволікатиме вас).
  • Частина 3 з 4: Підвищення працездатності

  • Improve Your Grades Step 14.jpg 1 Висипайтеся і правильно харчуйтеся. Неправильне харчування негативно позначається на роботі мозку, так як йому недостатньо поживних речовин. Те ж саме стосується сну. В даний час учені вважають, що під час сну мозок очищається від токсинів і інших небезпечних речовин, які запобігають ясне мислення.[3] Спіть не менше 8 годин (або так довго, щоб повністю відновити організм для роботи) і дотримуйтеся здорової, збалансованої дієти.
    • Відмовтеся від нездорової їжі, цукру і надмірної кількості жирів. Краще їсти фрукти, овочі і здорові джерела білка, такі як риба і горіхи.
  • Improve Your Grades Step 15.jpg 2 Будьте організовані. Ведіть конспекти в зошитах, а окремі листи зберігайте в папках. У календарі відзначайте дати здачі домашніх завдань (або дати семінарів, контрольних робіт тощо), щоб не забути про них. Також це допоможе вам розпланувати навчальний час і час відпочинку.
    • Організованість включає також ваше робоче місце. Приберіть зі столу предмети, які можуть відволікти вашу увагу.
  • Improve Your Grades Step 16.jpg 3 Почніть з відомої вам інформації. При вивченні матеріалу почніть з визначення того, якою інформацією ви вже володієте. Відкладіть повторення такої інформації на потім (на останній момент), але при цьому переконайтесь, що ви дійсно знайомі з цим матеріалом і перегляньте його за кілька хвилин до іспиту (контрольної роботи, тесту). Після цього приступайте до вивчення матеріалу, який ви не знаєте або не розумієте.
  • Improve Your Grades Step 17.jpg 4 Підготуйтеся до іспиту (контрольної роботи, тесту). Ретельно готуйтеся до іспитів, приділяючи вивченню відповідних матеріалів більше часу. Запитайте у викладача пораду, як краще підготуватися до іспиту. Принаймні, довідайтеся у вчителя формат іспиту та способи оцінки його результатів.
    • Готуйтеся до іспиту в тій кімнаті, де він буде проходити; це особливо важливо для людей, що використовують візуальну пам'ять. Ваш мозок буде асоціювати отриману інформацію з візуальними «ключами» (предметами в кімнаті), що допоможе вам швидше пригадати вивчений матеріал.
    • Але деякі дослідження стверджують, що змінюючи кімнати при підготовці до іспитів, вивчений матеріал можна згадати швидше.[4] Проте, завдяки цьому методу, ви можете відволікатися від вивчення матеріалу, тому користуйтеся ним з обережністю і, якщо він не допомагає вам, припиніть його використання.
    • Пройдіть пробний тест. Так ви навчитеся справлятися з хвилюванням перед тестом, і це допоможе вам визначити, які завдання будуть у ньому. Зберіться з друзями і пройдіть кілька пробних тестів. Ви навіть можете попросити вашого вчителя допомогти вам!
  • Improve Your Grades Step 18.jpg 5 Управляйте часом. Управління часом має вирішальне значення для отримання гарних оцінок за виконані завдання і іспити. Ви можете витратити на вивчення матеріалу більше часу, ніж у вас є (бо ви відволікалися), або ви можете думати, що у вас не так багато часу на вивчення предмета (так як у вас мало вільного часу). У цьому випадку просто не втрачайте час на непотрібну діяльність (наприклад, на комп'ютерні ігри та соціальні мережі), і у вас знайдеться достатньо часу на заняття, так і на відпочинок. Правильно розставляйте пріоритети, і ви знайдете багато часу на навчання.
  • Частина 4 з 4: Отримання додаткової допомоги

  • Improve Your Grades Step 19.jpg 1 Спитайте поради у викладача. Якщо ви дійсно працюєте, щоб покращити оцінки, але не бачите ніякого прогресу, спробуйте поговорити з вашим учителем. Призначте зустріч після занять або під час перерви і поясніть вчитель суть проблеми: ви намагаєтеся поліпшити оцінки, багато займаєтеся і лекції конспектуєте, але це ні до чого не призводить. Викладач допоможе вам знайти ваші слабкі місця і дасть пораду, як подолати цю проблему.
  • Improve Your Grades Step 20.jpg 2 Попросіть про додатковому завданні. Якщо ви наполегливо займаєтеся і демонструєте, що ви дійсно змінили ваш підхід до навчання, попросіть викладача дати вам додаткове завдання або навіть спеціальний проект (наприклад, курсову роботу). Це допоможе вам виправити погані оцінки, отримані вами раніше.
    • Обов'язково поясніть викладачеві, що ви підходите до навчання дуже серйозно. Багатьом учителям не подобається роздавати додаткові завдання (і ставити додаткові оцінки), але він/вона, ймовірно, поспівчуває вам, якщо зрозуміє, що ви насправді прагнете поліпшити ваші оцінки і отримати знання.
  • Improve Your Grades Step 21.jpg 3 Найміть репетитора. Якщо вам важко вчитися, найміть репетитора (спитайте поради у вашого викладача про те, де можна знайти репетитора). Репетитор - це не визнання того, що вам не дається навчання, а інструмент навчання, подібний підручниками. Будь-який учень чогось не розуміє, тому озбройтеся всіма доступними інструментами, щоб подолати цю перешкоду.
  • Improve Your Grades Step 22.jpg 4 Вивчайте матеріал в групах. Коли ви вивчаєте предмет спільно з іншими людьми, ви поєднуєте зусилля, щоб краще зрозуміти його. Ви можете звіряти конспекти і обговорювати вивчений матеріал, що призведе до його кращому засвоєнню. Але пам'ятайте: працюючи з іншими людьми, выкладывайтесь по повній; в іншому випадку ніхто не захоче займатися з вами.
  • Improve Your Grades Step 23.jpg 5 Пориньте у контекст. Якщо перенести навчання у віртуальну реальність або зануритися в контекст, щоб наочно побачити досліджуваний матеріал, це допоможе вам краще засвоїти предмет. Знайдіть спосіб побачити досліджуваний предмет у реальності (або у віртуальному світі), і ви отримаєте можливість вивчати предмет зовсім по-іншому.
    • Наприклад, бачачи реальні речі в історичному музеї, ви краще вивчите історію. Або замість того, щоб читати про фізичних експериментах, проведіть їх в реальності.
    • Якщо ви хочете провести науковий експеримент, Wikihow допоможе вам. Наприклад, спробуйте зробити хмара в пляшці.
  • Improve Your Grades Step 24.jpg 6 Пошукайте онлайн-інструменти. Такі інструменти допоможуть зрозуміти досліджуваний вами матеріал. Ви можете просто приєднатися до онлайн-спільнот (груп), що вивчають матеріал, який ви не розумієте, або ви можете відкрити веб-сайти, створені спеціально для допомоги учням (студентам). Але пам'ятайте, що ви не просто шукаєте відповідь (щоб скопіювати його), а хочете зрозуміти матеріал, щоб отримати знання та покращити оцінки. Ось деякі корисні сайти:
    • http://ru.onlinemschool.com/
    • http://www.gramota.ru/
    • http://www.young-science.ru
  • Поради

    • Завжди намагайтеся приймати участь у класних заняттях. Навіть якщо ви помилитеся, учитель відразу вкаже на помилку, і ви її більше не допустіть при виконанні майбутніх завдань.
    • Знайдіть додаткову допомогу. Якщо батьки дуже зайняті і не можуть допомогти вирішити важкі завдання, не ускладнюйте собі життя. Викладачі можуть допомогти в розумінні матеріалу, тому сміливо звертайтеся до них протягом усього навчального року.
    • Якщо результати самостійної або контрольної роботи розглядаються в класі, уважно слідкуйте за тим, що сказав учитель. Це допоможе уникнути подальших помилок, особливо якщо ви самі допустили кілька. Якщо результати в класі не обговорюються, уважно вивчіть перевірену роботу вдома.
    • Якщо ви на чомусь застрягли, попросіть пояснити цю тему друга, який в ній добре розбирається, або ж зверніться до вашого викладача. Він/вона може надати істотну допомогу, щоб зрозуміти тему і просуватися далі.
    • Калькулятор не заборонений в математиці, але його краще використовувати після виконання завдання, щоб перевірити правильність результату.
    • Виконуючи домашні завдання з математики, звіряйте свої результати з відповідями наприкінці підручника. Якщо все правильно, то це не займе багато часу, але якщо відповідь не сходиться, вирішите завдання ще раз.
    • Спілкуйтеся з вчителями. Допомагати учням - одна з їх завдань.
    • Ще одна непогана ідея - робити аудіозаписи лекцій. Прослухайте їх і запишіть після цього всі, що ви запам'ятали. Так ви зможете дізнатися, що ще потрібно вивчити, а також вас порадує те, скільки матеріалу ви вже запам'ятали.
    • Організуйте навчальну групу серед одногрупників чи однокласників.
    • Не відкладайте навчання на потім, а зосередьтеся на виконанні завдань.

    Попередження

    • Не ставтеся до класної і домашньої роботи поверхнево. Навіть якщо у вас непогана оцінка за самостійну роботу в класі, виконання домашнього завдання істотно поглибить ваші знання. Є такі предмети, на яких можна отримувати непогані оцінки за контрольну, і отримувати набагато менше балів за класну роботу.
    • Не викидайте те, що може вам знадобитися. Якщо не впевнені, запитайте у вчителя, які матеріали точно потрібно залишити.

    Джерела і посилання

  • ^ http://web.mit.edu/uaap/learning/study/breaks.html
  • ^ http://www.nytimes.com/2005/10/16/magazine/16guru.html?_r=0
  • ^ http://www.npr.org/blogs/health/2013/10/18/236211811/brains-sweep-themselves-clean-of-toxins-during-sleep
  • ^ http://www.nytimes.com/2010/09/07/health/views/07mind.html?pagewanted=all&_r=0



  • Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

    2+2*2=?